До сторіччя архівної справи в Україні запорізькі фахівці підготували тематичну виставку

15.12.2017 12:55

24 грудня – День працівників архівних установ України. Історія створення архівів починається у 1917 році - від часу відкриття Бібліотечно-архівного відділу при Генеральному секретарстві освіти, що став першим українським державним органом управління архівною справою, одним із завдань якого було створення системи архівних установ. До цієї дати спеціалісти архівного управління Запорізької міської ради підготували тематичну експозицію. На ній представлена інформація з джерел Національного архівного фонду, а також з історії створення та сьогодення архіву України та архівного управління Запорізької міської ради.

Як розповіла начальник архівного управління Запорізької міської ради Людмила Щербаха, міські та районні архіви почали створюватись наприкінці 1931 року. А у 1932 році у Запоріжжі міський архів вже звітував про свою діяльність. Документи міського архіву довоєнного періоду не збереглися, вони були знищені під час війни. Запорізький міський державний архів відновив свою діяльність після визволення Запоріжжя від німецько-фашистських загарбників.

За час свого існування установа пройшла довгий шлях перетворень від Запорізького міського державного архіву із двома працівниками до архівного управління Запорізької міської ради, в штаті якого - 13 спеціалістів. Протягом всього часу основним напрямком діяльності - є робота щодо наповнення, зберігання та використання документів Національного архівного фонду. Користуючись інформацією, яка зберігається в архівному управління, громадяни мають змогу захистити свої інтереси з різних питань, а саме, щодо нарахування чи перерахунку пенсій, опіки, приватизації, життєзабезпечення міста, діяльності органів місцевого самоврядування та інших.

-У нас зберігаються документи, які стосуються різних напрямків розвитку суспільства. Це документи і щодо роботи органів місцевого самоврядування, і щодо захисту соціальних прав громадян: про опіку, про приватизацію, про землю, про нарахування різних видів виплат, про особові картки, про підтвердження національності, і щодо історичного аспекту розвитку нашого регіону. Одним із показників нашої роботи є результативність, динаміка роботи нашого управління. Якщо у 2004 році до нас офіційно звернулося менше тисячі громадян, в поточному році ми отримали більше 5,5 тисяч звернень. Користувачами нашої інформації є люди, які проживають не лише у Запоріжжі, а й в різних куточках України і за її межами, - розповіла Людмила Щербаха.

Ознайомитися з діяльністю архівного управління можна відвідавши виставку, яка буде працювати у фойє Запорізької міської ради до кінця грудня.