У Запоріжжі обговорили плани відновлення постраждалого будинку

22.11.2022 21:00

Секретар міської ради Анатолій Куртєв розповів:

- Сьогодні ми зустрілися з мешканцями будинку на проспекті Соборному, в якому було повністю зруйновано один з під’їздів, а ще два отримали значні пошкодження.

У зустрічі взяли участь керівники профільних міських служб, комунальних підприємств та районної адміністрації. Усі разом ми надали людям вичерпну інформацію з приводу тих питань, які зараз їх найбільше хвилюють. А саме:

Реконструкція постраждалих під’їздів

Після офіційного висновку про те, що реконструкція будинку можлива, буде виконано проєктування, яке планується завершити на початку наступного року. Паралельно ми працюватимемо над визначенням джерел фінансування відновлювальних робіт. Це можуть бути кошти державного та міського бюджетів, а також міжнародних організацій.

Доступ до квартир, які зараз у аварійному стані

Домовилися, що мешканці складуть список квартир, до яких вони поки що не змогли потрапити. Після цього на місце приїдуть рятувальники міської комунальної аварійно-рятувальної служби та супроводять людей до їхніх осель, щоб вони могли забрати особисті речі.

Матеріальна допомога

Мешканці непридатних для проживання квартир вже можуть отримати у районній адміністрації акти комісійного обстеження пошкодженого майна, та після цього оформлювати статус внутрішньо переміщених осіб. Це дасть їм право на всі виплати, передбачені законодавством для ВПО.

«Закриття» покрівлі над постраждалими квартирами та ліквідація протікання даху.

Над частиною пошкоджених квартир покрівлю вже «закрили». До деяких ділянок на цей час доступ відсутній, але зараз опрацьовуються варіанти вирішення даного питання.

Оплата послуг ЖКГ у постраждалих квартирах, непридатних для проживання

Це питання ми будемо вирішувати на рівні міської влади. А до того моменту, поки нами не буде розроблено єдиний алгоритм дій, мешканці аварійних квартир поки що можуть не сплачувати за комунальні послуги, зокрема за тепло.

Дякую усім, хто бере участь у ліквідації обстрілів житлових будинків, а також людям, які взяли участь у сьогоднішній зустрічі та надали нам зворотній зв’язок. Зараз у кожного свій фронт, і разом ми обов’язково переможемо!

Віримо в Бога. Молимося за Запоріжжя. Дякуємо Збройним Силам України.

Тихої усім ночі.