Під час зустрічі обговорили плани відновлення постраждалого під’їзду

24.11.2022 20:40

Секретар міської ради Анатолій Куртєв розповів:

- Сьогодні ми провели зустріч з мешканцями багатоквартирного будинку на вулиці Сталеварів, який на початку жовтня теж постраждав від ворожих обстрілів.

У ту трагічну ніч рашистська ракета прямим влучанням повністю зруйнувала один з під'їздів цієї чотириповерхівки та зробила непридатними для проживання 12 квартир.

Найголовніше питання, яке нам було необхідно обговорити сьогодні з людьми, це подальша доля цього під'їзду. Нам була важлива саме думка мешканців, адже за попередніми висновками фахівців Науково-дослідного інституту будівельних конструкцій, під’їзд необхідно повністю або частково демонтувати. А вже після демонтажу може бути два шляхи рішення. Або повна відбудова під’їзду, або надання мешканцям постраждалих осель житла тієї ж площі, але в інших будинках.

Нам було важливо дізнатися, який з цих варіантів оберуть люди. І оскільки більшість із них підтримали варіант відновлення під’їзду, у цьому напрямку ми й будемо далі рухатися.

Після отримання остаточних висновків інституту розпочнемо працювати над проєктуванням реконструкції під’їзду. Паралельно з цим займатимемося визначенням джерела фінансування цих робіт. Як і в інших випадках це можуть бути кошти державного, міського бюджетів, або міжнародних організацій.

Питання, які цікавили людей, аналогічні тим, які нам ставили мешканці інших постраждалих будинків.

Отримання матеріальної допомоги за період, протягом якого люди не отримували актів про технічний стан будинку та не отримували виплати ВПО

Матеріальну допомогу за попередній місяць мешканці отримають за рахунок міського бюджету (відповідний механізм доопрацьовується управлінням соціального захисту).

Оплата за комунальні послуги у непридатних для проживання квартирах

Оплата за послуги ЖКГ по таких квартирах не нараховуватиметься починаючи з тієї дати, коли сталася трагедія. Якщо нарахування будуть помилково (з технічних причин) відображатися у платіжних системах, за вказані послуги все одно платити не потрібно.

Доступ до аварійних квартир та можливість забрати з них необхідні речі

Поки дозволу від рятувальників на це немає, однак питання опрацьовується. Після отримання всіх дозволів міські служби нададуть мешканцям необхідну допомогу для того, щоб вони могли із залученням спеціальної техніки потрапити до своїх квартир та забрати речі.

Посилення охорони постраждалого будинку

Опрацюємо це питання з представниками Національної поліції.

Дякую усім людям, які прийшли сьогодні на зустріч та надали зворотній зв'язок. Дякую усім службам, які їм допомагають.

Зараз у кожного свій фронт, і разом ми обов’язково переможемо!

Віримо в Бога. Молимося за Запоріжжя. Дякуємо Збройним Cилам України.

Тихої усім ночі.