Володимир Буряк: «У 2018 році нам необхідно активно працювати над збільшенням надходжень до бюджету»

18.12.2017 12:50

Сьогодні проходить чергове засідання виконавчого комітету Запорізької міської ради. До порядку денного включено понад 120 проектів рішень, що стосуються різних сфер життєдіяльності міста, міського господарства. Серед них проект бюджету міста на 2018 рік, бюджетних програм, які планується затвердити на сесії міської ради, яка відбудеться 20 грудня.

- На сесії міської ради буде розглядатися один з найважливіших документів для всього міста - бюджет Запоріжжя на 2018 рік. Також планується внести коригування в бюджет міста і бюджетні програми 2017 року, - зазначив міський голова Володимир Буряк.

Міський голова проінформував членів виконавчого комітету міської ради та всіх присутніх про основні показники проекту бюджету.

- Доходи бюджету заплановані на рівні 7,8 мільярда гривень. Це не така велика сума. На фінансування соціально-культурної сфери буде спрямовано понад 5,5 млрд гривень. Це освіта, охорона здоров'я, культура, спорт, соціальний захист, - сказав Володимир Буряк.

Витрати бюджету розвитку заплановано на рівні 1,6 мільярда гривень. Це гроші на ремонт доріг, покрівель, ліфтів і так далі. Так, на капітальний ремонт і реконструкцію міських доріг заплановано понад 330 мільйонів гривень. Буде продовжено фінансування ремонту житлового фонду, в тому числі і будинків ОСББ.

Зростає і навантаження на місцевий бюджет. Зокрема більш ніж на 120 мільйонів гривень збільшена реверсна дотація, яку Запоріжжя повертає до державного бюджету. У 2018 році вона складе близько 351 мільйон гривень. 189 мільйонів гривень складуть витрати міста на утримання установ професійно-технічної освіти. 118 мільйонів гривень необхідно буде додатково направити на виплату зарплат педагогам шкіл, оскільки освітня субвенція з держбюджету в повному обсязі покриває ці витрати. Це не рахуючи того, що місто повністю фінансує утримання шкіл.

- Ми знову усвідомлено плануємо прийняти бюджет із значним дефіцитом в частині бюджету розвитку. Якщо цього не зробити, то не варто розраховувати на розвиток міста в 2018 році. Можна було б просто затвердити бюджет розвитку в розмірі 638 мільйонів гривень, але це означає просто забути про розвиток міста в 2018 році. Нам необхідно буде активно працювати над збільшенням доходів бюджету, додатковими надходженнями за рахунок кредитів, інвестицій, щоб покрити цей дефіцит і реалізувати заплановані програми. У 2017 році нам це переважно вдалося зробити, - заявив Володимир Буряк.