Володимир Буряк розповів про плани оновлення громадського транспорту в Запоріжжі

18.12.2017 12:59

Міський голова Володимир Буряк поінформував членів виконавчого комітету про хід реалізації міської програми оновлення комунального громадського транспорту. Вона передбачає складання нових трамваїв на базі КП «Запоріжелектротранс», придбання автобусів великої місткості і так далі.

- Мені приємно, що на лінію вийшов вже третій трамвай, зібраний в Запоріжжі. До кінця року вийде і четвертий трамвай. Ми виконаємо взяті на себе зобов'язання. У 2018 році у нас заплановано зібрати ще п'ять таких трамваїв, - сказав Володимир Буряк.

Нові трамваї обходяться міському бюджету в два з половиною - три рази дешевше, ніж покупка їх в інших містах. Вони економічні і пристосовані для проїзду людей з обмеженими можливостями.

- Якщо перший трамвай обійшовся місту приблизно в шість мільйонів гривень, то третій близько 5,6 мільйонів гривень. В результаті були заощаджені додаткові бюджетні кошти, - заявив Володимир Буряк.

Міський голова також нагадав, що в 2017 році КП «Запоріжелектротранс» придбав 35 великих автобусів на умовах фінансового лізингу. 13 з них вже прийшли в місто. Решта будуть отримані в першому кварталі наступного року.

- Уже в цьому році має почати працювати новий маршрут, який обслуговуватимуть закуплені автобуси. Купуючи нові автобуси, ми будемо вирішувати проблему пасажирського обслуговування спальних районів, перш за все в «години пік». Це Бородинський, Осипенківський мікрорайони, Хортицький, Шевченківський райони і так далі, - сказав Володимир Буряк.

Програмою «Забезпечення роботи КП «Запоріжелектротранс» на 2018 рік передбачена закупівля ще 50 автобусів великої місткості на умовах фінансового лізингу. Триває робота з міжнародними фінансовими інститутами над реалізацією спільних проектів, які планується впровадити в 2018 році. Це закупівля 5 електробусів в рамках «зелених інвестицій» і 55 великих автобусів у рамках співпраці України з Європейським банком.

- Оновлення комунального громадського транспорту - один із пріоритетних напрямків роботи на наступний рік. Поступово ми плануємо довести частку «Запоріжелектротрансу» на ринку пасажироперевезень в місті до 30% і більше. Це дозволить нам активно впливати на ситуацію на цьому ринку, - зазначив Володимир Буряк.