У Запоріжжі проходить щорічна всеукраїнська кампанія «16 днів проти насильства»

29.11.2022 20:55

У рамках акції працівники соціальних служб розповіли, куди можуть звернутись постраждалі, залишившись без даху над головою, та яку допомогу їм надають.

За інформацією соцслужб, від домашнього насильства страждають переважно жінки. Для них функціонує центр соціальної підтримки “Затишна домівка”, де приймають і жінок, і їхніх дітей. За словами соціальних працівників, саме діти підштовхують жертв домашнього насильства зробити перший крок, адже від сімейного ладу залежить майбутнє малечі.

Тож, мета фахівців - створити безпечний простір для постраждалих. Жінкам допомагають соціалізуватися, показують перспективи життя без аб’юзера. Перебувати у центрі можна рік. Для тих, хто пережив насильство, створили комфортні умови: у закладі можуть розміститися близько 30 осіб, є санвузол, кухня, їдальня, пральня, а для малечі — ігрова та навчальна кімнати. Окрім цього, жінкам пропонують безоплатну допомогу фахівців із різних сфер діяльності.

- Юридичне консультування, оформлення будь-яких актів, розлучення, надання цивільної дієздатності. Тут є фахівці соціальної роботи цілодобового чергування, вони працюють 24/7. Фахівці взаємодіють як з мамами, так і з дітьми - можуть допомогти з домашнім завданням, здобути корисні соціальні навички, - розповіла директорка КЗ ЦСПДС “Затишна домівка” Запорізької міської ради Світлана Адаменко.

Кожен випадок індивідуальний, проте досвід спеціалістів свідчить: люди, що страждають від насильства, були позбавлені батьківської любові та тепла і перебували у складних життєвих обставинах. За внутрішньою статистикою центру — 85 відсотків постраждалих повертаються до свого кривдника.

Робота психологів - допомогти жінці змінити негативні установки та подолати кризовий стан. Також фахівці працюють і з дітьми, адже вони є першими свідками домашнього насильства, відповідно і постраждалими. Спеціалісти допомагають не втратити зв’язок між мамою та дитиною.

До «Затишної домівки» можна прийти особисто або за направленням - кілька мобільних бригад працює у центрі соціальних служб. Вони оперативно реагують на виклики. Фахівці кажуть, сигналів побільшало, хвиля тривожних дзвінків частіше спостерігається у понеділок.

- Чому кажуть про домашнє насильство, як про коло? Тому що частіше за все люди звикають жити у колі цього домашнього насильства і вирватися з нього без допомоги фахівців таким людям дуже складно, оскільки вони не бачать виходу, - пояснила керівниця мобільної бригади соціально-психологічної допомоги постраждалим особам Яна Самура.