Запоріжці з інвалідністю знаходяться під постійною опікою соціальних працівників

02.12.2022 17:50

Вирішення проблем осіб з інвалідністю - один з напрямів діяльності Запорізького міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг). Через свої структурні підрозділи територіальний центр продовжує надавати спектр життєво важливих соціальних послуг, серед яких - догляд вдома, натуральна допомога, соціальна адаптація, підтримане проживання, надання притулку, денний догляд у тому числі екстрено/кризово та комплексна реабілітація для дітей з інвалідністю

Щороку соціальні послуги отримують близько 1700 осіб з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю.

Зокрема, у кожному районі міста організовано надання соціальних послуг догляду вдома та натуральної допомоги. Особи з інвалідністю мають можливість отримати допомогу у веденні домашнього господарства, у виконанні різних організаційних питань, пов'язаних з необхідністю відвідувати установи, у спостережені за здоров’ям і за необхідності своєчасно організувати медичну допомогу. Крім того, в період воєнного стану ведеться велика робота з забезпечення містян з інвалідністю необхідними продуктами харчування, засобами гігієни, памперсами та іншим.

Загалом, впродовж року соціальні послуги догляду вдома та натуральної допомоги отримали близько 700 осіб з інвалідністю. Після введення в країні воєнного стану попит на ці послуги збільшився, адже у багатьох рідні та близькі виїхали за межі міста чи країни. Працівники територіального центру докладають максимум зусиль для того, щоб така вразлива категорія запоріжців отримувала усю необхідну допомогу.

Не залишилися без уваги більше 140 осіб з інвалідністю у відділеннях денного перебування. Ситуація в країні внесла свої корективи в роботу таких відділень, разом з тим їх відвідувачі мають можливість скористатись різноманітними послугами – від фізичної реабілітації до підвищення комп’ютерної грамотності та інтелектуального розвитку. Для тих містян з інвалідністю, які не мають можливості відвідувати відділення, організовано проведення заходів соціальної послуги соціальної адаптації в онлайн форматі за допомогою програм SKYPE, VIBER, ZOOM тощо.

Крім того, для 30 осіб з інвалідністю віком старше 18 років, які отримують соціальну послугу денного догляду у відділенні денного перебування Комунарського району, організовуються заходи щодо соціальної адаптації, дозвілля, а також впроваджені елементи професійної орієнтації (навчання роботи на комп'ютері та швейній справі).

Великою популярністю серед осіб з інвалідністю нашого міста користується геріатричний стаціонар, у якому вони можуть отримати соціальні послуги соціальної адаптації та підтриманого проживання, у тому числі екстерно/кризово. Отримувачі соціальних послуг можуть перебувати там від 30 календарних днів до одного року. З січня соціальними послугами стаціонару скористались 45 осіб з інвалідністю, у тому числі екстрено/кризово - 5 внутрішньо переміщених осіб з інвалідністю.

Також у кожному районі міста працюють відділення комплексної реабілітації дітей з інвалідністю, де можна отримати послуги з комплексної реабілітації дітей.

Сьогодні близько 400 дітей з інвалідність віком до 18 років, а також діти віком до 3-х років групи ризику щодо отримання інвалідності, з яких 30 дітей мають статус внутрішньо переміщених осіб, отримали комплексні реабілітаційні послуги, як наживо, так і за дистанційної формою.

Дітям надається кваліфікована допомога фахівців з соціально-побутової, психолого-педагогічної та фізичної реабілітації. Всі заходи скеровані на всебічний розвиток дітей з інвалідністю, засвоєння ними знань, умінь, навичок, досягнення і збереження максимальної незалежності, фізичних, розумових, соціальних здібностей.

36 дітям з інвалідністю, які за станом здоров’я не можуть відвідувати відділення, за місцем проживання надавалась послуга з психолого-педагогічного патронажу. За графіком вихователь соціальний відвідує дітей та проводить заняття. Також з метою адаптації та соціалізації, участі в заняттях інших спеціалістів, розважальних заходах діти підвозяться спецавтотранспортом територіального центру до відділення.

Особлива увага приділяється й розвитку всіх структурних підрозділів територіального центру, підвищенню якості надання соціальних послуг. З цією метою покращується матеріально-технічна база, впроваджуються сучасні методи роботи.