Фахівці 8-ї міської лікарні розповіли про ремонт відділень і розвиток медзакладу

06.12.2022 16:15

КНП «Міська лікарня №8» продовжує активно розвиватися й покращувати матеріально-технічну базу, оновлювати обладнання. Так, у медзакладі добігає кінця масштабна реконструкція паліативного відділення, також чималим попитом користується амбулаторне відділення реабілітації, де надається допомога пацієнтам неврологічного та опорно-рухового профілю. Функціонує й галокабінет, або соляна кімната, що сприяє лікуванню легеневих, бронхіальних хвороб, алергії та навіть психологічному розвантаженню.

Паліативне відділення, що покликане мінімізувати та полегшити страждання невиліковних пацієнтів, у КНП «Міська лікарня №8» функціонує з квітня 2020 року. Розраховане воно на 30 ліжко-місць й оснащене згідно з вимогами Національної Служби здоров’я України.

- У відділенні встановлені електричні й механічні функціональні ліжка з протипролежневими матрацами, подушками, необхідною медичною апаратурою й меблями. Також маємо каталки для транспортування хворих, - розповіла завідувачка паліативного відділення КНП «Міська лікарня № 8» Олена Шеховцова.

Палати та санітарні вузли відділення облаштовані з урахуванням потреб людей з особливими фізичними можливостями. Для пацієнтів також облаштована паркова зона відпочинку. Від початку року в паліативному відділенні проліковано 263 пацієнти, в тому числі 18 тимчасово переміщених осіб.

Крім того, в лікарні з минулого року функціонує мобільна паліативна бригада для надання допомоги вдома та проведення навчання родичів пацієнтів - наданню тієї ж медичної допомоги та проведенню санітарно-гігієнічних процедур. Впродовж поточного року така допомога була надана 55 пацієнтам.

- Єдине, що ми зараз робимо – прагнемо до покращення умов перебування наших пацієнтів. Тож, нині триває реконструкція приміщення в одній з будівель лікарні, в якому плануємо розташувати паліативне відділення. Це приміщення відповідає всім будівельним нормам, зокрема, має високі стелі. Крім того, за кошти громадського бюджету ми підготували паркову зону для цієї категорії пацієнтів, адже два роки поспіль вигравали гранти. Ми створили всі умови, аби у хворих була можливість поспілкуватися з рідними, помилуватися природою. В нас дуже багато квітів, хвойних дерев, і, звісно, я сподіваюся, що до кінця цього року з тих умов, в яких вони зараз перебувають, ми переведемо їх у більш комфортні, які відповідатимуть всім нормам і вимогам НСЗУ, - розповіла головна лікарка КНП «Міська лікарня № 8» Надія Севальнєва.

Крім того, в одному з корпусів лікарні відремонтовано кабінети вузьких спеціалістів: хірурга, травматолога, невропатолога, отоларинголога, офтальмолога. Нині тривають ремонтні роботи в рентгенологічнму кабінеті, де буде встановлений новий рентгенологічний цифровий апарат на 2 робочих місця. Це дозволить отримувати високоякісні рентгенологічні знімки і скоротити час отримання заключення, адже зображення одразу передаватиметься на монітор комп’ютера лікаря, який видаватиме висновок.

Також у діагностичному відділенні лікарні пацієнти можуть пройти різні види обстежень за допомогою сучасного обладнання: системи ультразвукової діагностики, відеогастроскопічної та відеоендоскопічної систем, а також цитоскопа.

Чималим попитом у медзакладі користується реабілітаційне відділення, розташоване на 2 поверсі амбулаторно-поліклінічного відділення, в складі якого мультидисциплінарна команда, що надає допомогу пацієнтам неврологічного та опорно-рухового профілю. Для реабілітації пацієнтів усім необхідним обладнані й кабінети ЛФК та енерготерапевта.

Нове обладнання - операційний стіл, безтіньова лампа, столик для маніпуляцій, шафа для медикаментів, панмед для підтримки стерильності інструментарію та матеріалу - були придбані також для хірургічного відділення. 

Підготувалися у 8-й міській лікарні і до роботи у воєнний час - облаштували укриття, передбачили запас питної і технічної води, а також встановили генератори, аби відключення світла не стали несподіванкою і не впливали на процес лікування пацієнтів.