Запорізьки комунальники розповіли, як їм вдається підтримувати роботу міста та критичної інфраструктури в умовах війни

13.12.2022 18:45

Завдяки комунальним службам Запоріжжя залишається чистим, а наслідки ракетних ударів – усуваються. Працівники завчасно відновлюють роботу водогонів та електромереж та забезпечують теплом будинки. Іноді їм доводиться працювати цілодобово. Сьогодні комунальники розповіли про особливості своєї роботи в режимі воєнного часу.

За словами представників концерну «МТМ», робота на котельні з початком війни суттєво ускладнилася. Так, серйозних проблем додають нинішні аварійні відключення електрики. Справжнім випробуванням для співробітників концерну стало 23 листопада, коли в Україні стався тотальний блекаут.

- Зниження напруги, стрибки напруги впливають на роботу наших двигунів – таких як двигун димососа, вентилятора. Якщо сталося знеструмлення, це вже зупинка всього обладнання, тому оператор разом зі своєю зміною в команді має оперативно вирішити це питання. Ми повинні вчасно зреагувати, щоб не порушити споживачеві його систему опалення та зберегти обладнання у робочому стані, - розповіла операторка концерну «МТМ» Любов.

Стабілізувати роботу системи опалення в такій ситуації складно, але поки з цими викликами справляються, - кажуть у концерні. Це вимагає надзусиль від усіх працівників.

- Після подачі електроенергії електрослужба нашого підприємства перевіряє напругу, щоб вона була стабільною, і після цього починається підключення всього обладнання. Спочатку насоси, потім налаштовується необхідний тиск у мережі для циркуляції теплоносія. Після всіх налаштувань гідравлічного режиму оператори котельні розпочинають розпалювання котлів,- пояснив начальник дільниці виробітку теплової енергії концерну «МТМ» Сергій Дєтков.

Працівники тепломережі пояснюють споживачам, що через такі складні алгоритми з відновлення живлення кожного разу після аварійних відключень електроенергії батареї в квартирах можуть втрачати температуру. Відновлення температури в теплоносії відбувається не одразу та потребує певного часу.

- Піде поступова подача температури, тобто потрібен певний проміжок часу, щоб тепло подалося споживачам згідно з графіком. Потрібно набратися терпіння, поки персонал розпочне свої дії, - звернулась до споживачів операторка концерну «МТМ» Любов.

Варто зазначити, що велику небезпеку для персоналу котелень становлять і ворожі “прильоти”, адже окупанти цілять і по об’єктах критичної інфраструктури. Навіть під час обстрілів фахівці залишаються на своїх робочих місцях, адже їхній обов’язок – зберегти тепло в оселях.

А ось приводити будинки запоріжців до ладу після рашистських ракетних ударів доводиться працівникам іншого комунального підприємства.

Так, щоразу після «прильотів» вони відновлюють понівечені фасади будівель, встановлюють нові вікна та двері, ремонтують потрощені дахи.

- Шокують самі руйнування - марні, безглузді руйнування, від яких гинуть звичайні люди, руйнуються будинки, скільки селищ розбито, багатоповерхівок. Навіщо? Коли ми приїжджаємо на об'єкт, розуміємо, що на деяких загинули люди, психологічно важко, але ми налаштовуємося працювати, все одно роботу треба виконувати, - розповів майстер КП «Запоріжремсервіс» Сергій Коваленко.