Запоріжцям нагадали правила безпеки при користування генераторами

19.12.2022 17:30

Днями на Львівщині троє людей отруїлися чадним газом, на Київщині подружжя надихалось продуктами згорання від генератора. Чоловіка врятувати не вдалося. Про такі випадки все частіше повідомляють надзвичайники. Українці труяться чадним газом, який виділяють бензинові генератори. Пік придбання техніки припав на жовтень, коли Україна зазнавала масованих обстрілів. Проте, як користуватися спецтехнікою, знають не всі. Про правила експлуатації генераторів розповіли фахівці.

Аби забезпечити свої оселі світлом, запоріжці вимушені купувати генератори. Проте деякі з них і гадки не мають, як користуватися спецтехнікою - запевняють надзвичайники. Наслідки необізнаності трагічні - у місті почастішали випадки пожеж та отруєнь чадним газом.

- У Запоріжжі лише за 10 днів грудня було три звернення по екстрену медичну допомогу саме внаслідок отруєння чадним газом, на жаль, одна дитина загинула. Чадний газ небезпечний тим, що не має кольору і запаху, і коли він заповнив приміщення, люди можуть навіть не знати, що він там є, - зазначив фельдшер медицини невідкладних станів КНП «ТМО «ОЦЕМД ТА МК» Віктор Костинський.

Фахівці розповідають, найбільш поширеними видами генераторів є бензинові та дизельні. Різниця між ними у потужності, у рівні шуму, виді пального, терміні служби та вартості. Рекомендують обирати дизельні, адже вони кращі за характеристиками, проте також є свої нюанси.

- Дизельні генератори більш економічні, тому що витрата палива на одну одиницю виробу енергії менша, тобто з літру ви отримаєте не один кіловат енергії, а два. Це умовно, але є нюанси. Вони більш гучні, - розповів технічний експерт Павло Вєсєлков.

Купувати генератори потрібно лише сертифіковані і в жодному разі не користуватися саморобними. Підключати обладнання повинен електрик. Працювати воно має обов’язково поза межами приміщення. Зберігати дизель та бензин для техніки слід окремо, у провітрюваній зоні.

Аби обрати генератор покупцям потрібно зважати на місце проживання, наявність відповідного простору для його розміщення та на те, якої потужності обладнання буде підключене до агрегата.