У 3-ій міській лікарні розповіли про роботу під час війни

22.12.2022 16:40

КНП «Міська лікарня №3» продовжує стабільно працювати в умовах воєнного стану. У медзакладі належним чином облаштували укриття, передбачили запас питної води та навіть встановили генератори, аби бути готовими до можливих відключень світла і не переривати процес лікування пацієнтів.

Під час війни КНП «Міська лікарня №3» продовжує стабільно надавати медичну допомогу.  У тому числі людям, які постраждали внаслідок бойових дій. 

- Такі пацієнти перебувають у нас на лікуванні у отоларингологічному відділенні. Зокрема, ці пацієнти потребують відновлення слуху. Тому нам був вкрай необхідний новий аудіометр для роботи з ними. Завдяки міській владі були виділені кошти. Дуже швидко ми придбали новий апарат, який дозволяє робити сучасну діагностику, а отже - швидше, детальніше і професійніше відновлювати слух пацієнтів, – зазначила директорка КНП «Міська лікарня № 3» Олена Івахненко.

Загалом від початку активних військовий дій у отоларингологічному відділенні пролікували вже досить багато пацієнтів з різноманітними акубаротравмами.

- Прилад дає змогу проводити об’єктивне дослідження, яке не залежить від дій пацієнта та асистента. Воно має назву тимпанометрія – тобто обстежується, як працює барабанна перетинка і акустичний рефлекс, який дозволяє встановити неврологічну симптоматику у цих пацієнтів. Крім того, ми робимо суб’єктивну аудіометрію. Завдяки тому, що апарат під’єднаний до комп’ютера, всі дані зберігаються відповідно в цифровому форматі, - розповів завідувач отоларингологічного гнійно-септичного відділенням КНП «Міська лікарня №3» Кирило Назаренко.

Крім того, за сприяння міської влади, благодійних фондів та співпраці з волонтерами у медзакладі вдалося оновити й зібрати не тільки необхідний запас медикаментів, витратних матеріалів, а й обладнання довгострокового користування.

- Це сучасні реанімаційні анестезіологічні станції – наркозно-дихальні - операційні столи сучасних моделей, освітлювальні прилади для операційних. Також днями лікарня отримала автомобіль для перевезення пацієнтів, який був украй необхідним. Є хворі, які потребують переміщення до інших лікарень для проведення додаткових обстежень. Крім того, з’явилася можливість доставляти їх додому після перенесення тяжких операцій, - додала Олена Івахненко.

Так, на випадок аварійного відключення світла у лікарні встановили 3 генератори. Великий, потужністю 160 кВт, і два менших – 9 кВт і 11 кВт. Перший живить стаціонар і реанімаційне відділення, а два інших – чотириповерхову будівлю поліклінічного відділення. Для їх безперебійної роботи в медзакладі передбачили запас пального.

- Якщо вимикається світло в аварійному режимі, то лікарня не зупиняється, не перестає надавати медичну допомогу. Проводяться всі види оперативних втручань. Продовжується лікування хворих у реанімації. Також всі пацієнти забезпечені гарячим харчуванням. Задовольняються й інші їх потреби, які можуть виникнути в такій ситуації, - розповіла директорка медзакладу.

У лікарні працює супутниковий інтернет Starlink. Також облаштоване укриття, в якому є необхідний запас води, харчування та медикаментів. А ще – додаткові ліжка з постільною білизною та матрацами.

- Ми можемо розмістити в укритті не тільки пацієнтів, а й людей, які приходять з вулиці, якщо їх застала тривога. Вони можуть звернутися до нас. Укриття відкрите. Є всі необхідні вказівні таблички, які інформують про те, як до нього дістатися, – зазначила Олена Івахненко.

Спускають в укриття і хворих, які перебувають на лікуванні у медзакладі. Для них облаштували спеціальні приміщення. Тут є маніпуляційна і навіть реанімація.