Робота з підтримки сімейних форм виховання в Запоріжжі триватиме у 2018 році

20.12.2017 18:57

Депутати міської ради внесли зміни до Програми соціального захисту дітей та розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у м. Запоріжжі на 2016-2018 роки. Для реалізації Програми в 2018 році у бюджеті міста передбачені кошти у сумі 673,953 тис грн.

На обліку в службі (управлінні) у справах дітей м. Запоріжжя станом на 1 жовтня поточного року перебуває 1473 дитини, з них: 1092 дитини-сироти та дитини, позбавлених батьківського піклування, та 381 дитина проживає у сім’ях, які опинились у складних життєвих обставинах. Сьогодні в основі реформування системи державної опіки над дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, є принцип пріоритетності сімейного виховання дитини. У Запоріжжі 86% дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування перебувають в сімейних формах виховання. Втім, питання безпритульності та бездоглядності дітей залишаються актуальними.

В рамках програми з метою популяризації сімейних форм виховання, реалізації права кожної дитини на проживання в сім’ї передбачено проведення інформаційних кампаній. Для підвищення педагогічної компетентності опікунів, піклувальників, батьків-вихователів, прийомних батьків заплановано проведення семінарів-тренінгів із залученням психологів.

В рамках програми передбачена підтримка дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які отримують паспорт громадянина України. А також надання допомоги майбутнім першокласникам, що перебувають на обліку в службі (управлінні) у справах дітей, у вигляді шкільних портфелів та канцелярського приладдя у повному обсязі. Та одноразова адресна цільова допомога дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, випускникам шкіл, для придбання одягу та взуття.

Програма передбачає проведення міських свят до Міжнародного Дня захисту дітей та до Дня усиновлення, а також проведення міського конкурсу «Кращий опікун, піклувальник року».

Програма надає можливість розвивати сімейні форми виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, реалізувати право кожної дитини на виховання в родині, а також створювати умови для забезпечення прав дітей, у тому числі тих, які виховуються в сім’ях, які неспроможні виконувати виховні функції.

Також під час роботи сесії міськради були внесені зміни до Програми «Забезпечення дитячих будинків сімейного типу необхідними меблями, побутовою технікою та іншими предметами тривалого вжитку на 2016-2018 роки».

Для реалізації Програми у 2018 у бюджеті міста передбачено 150,400 тис грн.

Кожний дитячий будинок сімейного типу згідно вимог чинного законодавства розрахований для влаштування та виховання десяти дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.

Для вирішення матеріально-побутових проблем для існуючих будинків сімейного типу та будинку, що планується створити наприкінці поточного року, додатково необхідне придбання змінних комплектів постільної білизни, подушки, ковдри, набори посуду та каструль, конвектори, ноутбуки для навчання.