Володимир Буряк: «Бюджет Запоріжжя буде прийнятий з дефіцитом, але це не означає, що місто припинить розвиток»

20.12.2017 17:30

У перерві сесії міський голова Володимир Буряк відповів на запитання журналістів. Представників ЗМІ цікавили основні проекти рішень, які розглядаються на сьогоднішній сесії. Одне з питань стосувалося причин активних дискусій, які виникли в сесійній залі.

- Суть розбіжностей в бюджетному дефіциті, який закладений в проекті бюджету. Сьогодні він становить понад мільярд гривень. Якщо виключити витрати на школи, дитсадки, лікарні, перевезення пільговиків, інші захищені статті, то у нас в бюджеті розвитку залишиться тільки 638 мільйонів гривень. Якщо прийняти такий бюджет, то це означає просто зупинити розвиток міста в 2018 році. Саме тому бюджет приймається з дефіцитом. Наше завдання - протягом року шукати кошти для покриття цього дефіциту, - сказав Володимир Буряк.

Міський голова повідомив, що в 2018 році реверсна дотація, яку місто направляє до державного бюджету, зросла більш ніж на 120 мільйонів гривень. Вона складе 351 мільйон гривень. Також міський бюджет продовжить фінансувати ПТУ (189 мільйонів гривень), компенсувати недофінансування державної освітньої субвенції на зарплату педагогам (118 мільйонів гривень) і так далі. Це ті кошти, які могли б залишитися в бюджеті розвитку. Однак вони пішли на фінансування захищених статей.

В результаті навантаження на місцевий бюджет збільшилося ще більше. Це змушує місцеву владу приймати бюджет з дефіцитом, щоб не зупинити реалізацію міських програм. Дефіцит складе близько мільярда гривень. Протягом 2018 року необхідно буде шукати джерела для його покриття. Додаткові доходи будуть направлятися на розвиток міста.

Міський голова підкреслив, що буде вестися робота над збільшенням доходів міського бюджету, залученням інвестицій, кредитних ресурсів.

- У минулому році ми також приймали бюджет на 2017 рік з дефіцитом. Однак тоді ми розуміли, що у нас будуть перехідні залишки бюджету Запоріжжя 2016 року. Також вдалося знайти важелі, щоб збільшити надходження до бюджету. В результаті вийшло скоротити дефіцит бюджету, - заявив Володимир Буряк.