Прийнято бюджет Запоріжжя на 2018 рік

20.12.2017 20:53

Доходи бюджету Запоріжжя на 2018 рік складуть майже 7,9 мільярда гривень. Витрати - близько дев'яти мільярдів гривень. Бюджет розвитку - близько 1,7 мільярда гривень. Дефіцит бюджету міста - понад мільярд гривень. Це основні показники бюджету Запоріжжя-2018, який був затверджений на сьогоднішній сесії Запорізької міської ради.

Уже традиційно основну частину витрат складе фінансування соціально-культурної сфери. Понад п'ять з половиною мільярдів гривень. Це охорона здоров'я, освіта, спорт, культура, соціальний захист. Виділені гроші підуть на зарплати вчителям, лікарям, утримання шкіл, лікарень, дитячих садків, реалізацію соціальних програм, спрямованих на підтримку малозабезпечених запоріжців.

Серед інших пріоритетів житлово-комунальне господарство та благоустрій міста. На ці цілі спрямовано близько 1,7 мільярдів гривень. Це понад 380 мільйонів гривень на капітальний ремонт житлового фонду, в тому числі 100 мільйонів на будинки ОСББ. 49 мільйонів гривень на поточний ремонт внутрішньоквартальних доріг.

590 мільйонів гривень - на утримання і розвиток інфраструктури доріг міста. З них 477, 5 млн. гривень - саме на ремонт і реконструкцію доріг. При цьому збільшується фінансування на капітальний ремонт, реконструкцію та будівництво доріг. У 2018 році на ці цілі вирішено направити 338 мільйонів гривень.

Бюджет Запоріжжя передбачає закупівлю в 2018 році 50 великих автобусів на умовах фінансового лізингу, збирання п'яти трамваїв в рамках програми «Запорізький трамвай», виділення коштів на продовження будівництва пасажирського терміналу Міжнародного аеропорту «Запоріжжя», витрати на озеленення територій, реконструкцію мереж зовнішнього освітлення та багато іншого.

Є і проблеми. Для Запоріжжя в 2018 році зросла реверсна дотація. Це ті власні доходи бюджету, які місто направляє до державного бюджету. 2018 рік для нашого міста реверсна дотація запланована на рівні 351 мільйонів гривень. Це на 53,9% більше обсягів цього року, тобто понад 120 мільйонів гривень додаткових коштів.

189 мільйонів гривень місто направить на фінансування 13 закладів професійно-технічної освіти, розташованих на території міста. Це одна з додаткових статей витрат, які місто отримало в останні роки.

Ще одна проблема - освітня субвенція з держбюджету, яка тепер призначена тільки для виплати зарплат педагогічним працівникам. Всі інші витрати на утримання шкіл несе на собі місто. У 2018 році ця субвенція становитиме 636 млн. гривень. При цьому вона не покриває в повному обсязі навіть виплату зарплат педагогам. Міському бюджету доведеться додатково профінансувати на ці цілі 118 млн. гривень.