Як каратимуть, якщо людина без поважної причини не з’являється у військкомат після отримання повістки

07.02.2023 18:20

У територіальному центрі комплектування розповідають, якщо людина без поважної причини не з’являється у військкомат після отримання повістки, передбачена адміністративна чи кримінальна відповідальність. Там також повідомляють, що кожен випадок розглядають окремо і без детального вивчення ситуації нікого не каратимуть.

Так, якщо людина без поважної причини не з’являється у військкомат після отримання повістки, то за адміністративним  кодексом України їй загрожує штраф від 850 до 1700 гривень. Якщо ж з’ясується, що людина мала за мету саме ухилитись від проходження військової служби, то це вже кримінальне правопорушення і покарання відповідне — позбавлення волі на строк від 3-х до 5-ти років.

- Якщо людина вже пройшла медичну комісію і не прибула на відправку до війська, то це в будь-якому випадку вже кримінальна відповідальність. Ну, якщо дійсно він не захворів, якісь форсмажорні обставини виникли, то дійсно, в цьому випадку він може бути перенесений у відправленні в іншу команду або трошки в подальший час, але, якщо він з метою ухилення не прибув, то це вже кримінальна відповідальність, - пояснив начальник відділу морально-психологічного забезпечення ОТЦК та СП Андрій Якунін.

У терцентрі комплектування зазначають, на військовий облік треба ставати й внутрішньо переміщеним особам. Після отримання довідки ВПО чоловікам слід протягом 7 днів треба  звернутися до місцевого ТЦК. Щодо видачі повісток у громадських місцях, то представники військкомату обов’язково повинні бути у супроводі правоохоронців, адже вони не мають повноважень самостійно перевіряти документи у громадян. Заборона ж на передачу особистих даних третім особам, тобто від поліції до представника ТЦК, на час воєнного стану не діє.

- Вручати повістки громадянам — стосується призовників або військовозобов’язаних — мають право, якщо це виписує представник, керівник РТЦК, то посадові особи, законом це передбачено, посадові особи районного територіального центру комплектування. Якщо це органи місцевого самоврядування, виконавчі сільські, селищні, міські ради, то посадові особи цих установ, - зазначив начальник відділу військового обліку сектору мобілізаційно-оборонної роботи Андрій Гуренко.