У Запоріжжя триває перевірка діючих «Пунктів Незламності»

09.02.2023 14:20

В обласному центрі продовжують функціонувати «Пункти Незламності», більшість з яких розташовані в навчальних закладах. У пунктах є усе необхідне, аби зігрітись, зарядити гаджети, а в разі необхідності - отримати першу медичні допомогу. Міська влада продовжує перевіряти облаштованість цих осередків та якість надаваних в них послуг.

Цього разу представники Вознесенівської районної адміністрації перевірили діяльність «Пунктів Незламності», розгорнутих на базі кіноконцертного залу ім. О. Довженка та Запорізької гімназії №71, що у Вознесенівському районі.

Отже, почали з кіноконцертного залу ім. Довженка. «Пункт Незламності» тут розгорнули ще минулоріч у жовтні. Оскільки знаходиться він у самому центрі міста, то користується чималим попитом серед містян. Щодень його відвідують до 200 осіб.

У фойє будівлі облаштували стаціонарну точку з аптечкою, питною водою, гарячими напоями та їжею. Тут є електрочайник та мікрохвильова піч. Також передбачили місця для сидіння, подовжувачі для підзарядки гаджетів. Працює вай-фай.

У якості укриття тут використовуються два кінозали, розташовані на мінус другому поверсі. Обидва облаштовані м’якими кріслами, тож в них можна перечекати сигнали повітряних тривог, які сигналізують про загрозу ракетного обстрілу і навіть залишитися на ніч.

- Кожного дня під час тривоги до нас приходить близько 60-70 людей з усіх торгових точок, які знаходяться біля кінотеатру, всіх магазинів, банківських установ, розташованих по проспекту. Деякі родини приходять з дітьми і залишаються на ночівлю, бо бояться перебувати вдома. Також до нас звертаються люди, які знаходяться неподалік у волонтерських центрах, отримують якусь допомогу. Зараз на вулиці холодно, а стояти в чергах доводиться по кілька годин. Тому, змерзлі вони приходять до нас – пересидіти і погрітися, - розповіла т. в. о. директора кіноконцертного залу ім. О. Довженка Анна Фокіна.

Працювати тут готові навіть в умовах повного блекауту. Крім генератора заготували також мобільні металеві печі – «буржуйки» - і запас дров.

- При виборі будівель для облаштування Пунктів Незламності керувалися такими принципами: щоб поруч були багатоповерхові будинки, аби в разі зникнення електрики й опалення в оселях, люди легко могли до них дістатися. Це, по-перше, а по-друге – велика місткість і наявність надійного укриття на випадок повітряних тривог, - зазначив заступник голови Вознесенівської райадміністрації Віталій Лисак.

Ще один «Пункт Незламності» діє на базі Запорізької гімназії №71. У будівлі також облаштоване укриття. Відвідувачі реагують не тільки на сигнали тривоги, а й вимкнення електрики в будинках.

- Сюди можна прийти і підзарядити телефон, попрацювати з ноутбуком, випити чогось гаряченького і смачненького з’їсти. Приходять люди просто погрітися. Ось, вчора чоловік-переселенець до пізнього вечора в нас перебував. Ми перші, хто надавав допомогу, коли ракета влучила у багатоповерхівку на проспекті Соборному. Тоді в нас жило 50 людей. Потім 30, - розповіла директорка запорізької гімназії № 71 Людмила Терновська.

У цьому ж таки «Пункті Незламності» є все необхідне для відвідувачів: запаси питної води, їжі, гарячих напоїв, облаштована ігрова для дітей, а також кімната для мам з малюками і маломобільних людей. Передбачені місця для сидіння, підзарядки гаджетів, віддаленої роботи з нутом – під’єднаний вай-фай.

Загалом, за підсумками перевірки, недоліків виявлено не було.

- Готовність обох пунктів 100%-ва. Ми вже неодноразово до них приїздили з перевіркою. Ніколи не було великих зауважень. Те, що потрібно було - незначні недоліки - доопрацювали, – додав заступник голови Вознесенівської райадміністрації Віталій Лисак.