У Запоріжжі створюють нову систему громадського транспорту

22.12.2017 10:32

В 2017 році міська влада продовжила роботу щодо оновлення парку машин комунального транспорту. В Запоріжжі збирають власні трамваї та закуповують нові великі автобуси.

Про це сьогодні, під час щорічного звіту розповів міський голова Володимир Буряк. Як підкреслив міський голова, у 2017 році у Запоріжжі була продовжена робота зі створення нової системи громадського транспорту.

- Ми почали з головного, з обстеження пасажиропотоку в Запоріжжі. Залучили до співпраці науку - Запорізький національний технічний університет. Отримали об'єктивні дані для вибудовування нової системи організації роботи громадського транспорту в місті, - розповів міський голова.

У 2017 році було проведено 8 конкурсів за 42 маршрутами. За результатами пасажирообстежень 9 маршрутів було закрито, змінено рух по 8-ми маршрутам, відкрито 4 нових маршрути. Також відбувались регулярні перевірки стану транспорту із залученням представників Укртрансбезпеки, поліціі. Загалом було проведено 110 спільних перевірок та 89 перевірок міського управління транспорту. За порушення було розірвано достроково договори з 6-ма перевізниками.

Головний напрямок, який був обраний у 2017 році – оновлення парку машин громадського комунального транспорту. На умовах фінансового лізингу для Запоріжжя придбали 35 нових МАЗів. Це машини великої місткості, оснащені трьома низькопідлоговими входами, зручні для людей з обмеженими можливостями. Автобуси з першої партії вийшли 20 грудня на новий 17 маршрут, який з’єднав Осипенковський мікрорайон та центр міста.

Також оновлюється парк машин електротранспорту. В 2017 році на базі КП «Запоріжелетротранс» було зібрано 4 нових трамваї. Вони споживають менше електроенергії, пристосовані для людей з обмеженими можливостями та коштують бюджету майже в 3 рази дешевше, ніж закупівля нових трамваїв.

- Ми будемо продовжувати роботу з оновлення та розширення парку комунального транспорту, залучаючи всі наявні у нас ресурси. У програмі «Запоріжелектротрансу» на наступний рік випуск ще 5-ти трамваїв за програмою «Запорізький трамвай». Також плануємо закупити ще 50 автобусів великої місткості на умовах лізінгу. Серед проектів також закупівля 5 електробусів за так звані «зелені інвестиції». А також 55 автобусів великої місткості в рамках проекту «Міський громадський транспорт в Україні» у співпраці з «Європейським інвестиційним банком», - наголосив Володимир Буряк.

Як підкреслив міський голова, головне завдання міської програми оновлення громадського транспорту – збільшення частки комунального транспорту в загальній системі громадського транспорту міста до 30%. Це дозволить контролювати ситуацію і зайняти місту свою нішу на ринку перевезень. Забезпечити якість та безпеку роботи громадського транспорту.