Запорізький аеропорт в 2018 році продовжить розвиватися

22.12.2017 10:44

Запорізький аеропорт - логістичний і інфраструктурний об'єкт, який важливий не тільки для Запоріжжя і Запорізької області, а й для всієї України. Це об'єкт, який впливає на інвестиційну привабливість Запоріжжя, позиції міста серед провідних міст України. Саме тому міська влада приділяє підвищену увагу його розвитку.

Міжнародний аеропорт «Запоріжжя» вдалося не тільки зберегти. Сьогодні в Запоріжжі є аеропорт, який приймає міжнародні рейси. Таких прикладів в Україні не так і багато. Аеропорт розвивається, хоча ще зовсім недавно в це мало хто вірив. Про плани розвитку запорізького аеропорту міський голова Володимир Буряк розповів під час звіту перед громадою.

Міський голова зазначив, що реалізацію міської програми розвитку запорізького аеропорту з повним правом можна назвати успішною.

Це підтверджує зростання кількості обслуговуваних пасажирів і рейсів. З 2014 року кількість пасажирів збільшилась в чотири з половиною рази. З 74 до понад 330 тисяч на рік.

У 2017 році кількість пасажирів у запорізькому аеропорту склала понад 336 тисяч. Це 2885 рейсів. Це більше ніж у 2016 році, який також був досить успішним для запорізького аеропорту - 2407 рейсів та понад 275 тисяч пасажирів.

У 2017 році виконано поточний ремонт частини злітно-посадкової смуги. Відремонтовано майже чотирнадцять тисяч квадратних метрів залізобетонного покриття. Це найбільш аварійні ділянки, щоб забезпечити безпеку пасажирів і літаків.

Триває встановлення сучасного огорожі навколо аеропорту. Це не просто металевий паркан, а сертифіковані конструкції, які будуть обладнані системами спостереження, датчиками й так далі.

- Головне - ми отримали підтримку Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана, який підтримав будівництво сучасного пасажирського термінала в Міжнародному аеропорту «Запоріжжя». Роботи стартували 14 грудня, - зазначив Володимир Буряк.

Підрядник взяв на себе зобов'язання завершити будівництво наприкінці 2019 року. Це реальний строк. Однак все залежатиме від стабільності фінансування.

Договірна вартість об'єкта 530 мільйонів гривень. Площа терміналу складе понад дванадцять тисяч квадратних метрів. Він зможе обслуговувати 400 пасажирів на годину - 250 міжнародні рейси, 150 - внутрішні. Новий термінал буде не тільки комфортним, але і красивим. Для його оформлення використають сучасні матеріали, а також алюміній і скло.

У міському бюджеті на 2018 рік на продовження робіт з будівництва терміналу передбачено 350 мільйонів гривень. Міська влада буде розглядати інші варіанти фінансування, шукати можливості залучення інвесторів.

Також виділені кошти на продовження будівництва огорожі навколо аеропорту, технічного переоснащення радіотехнічних засобів навігації та посадки аеродромного комплексу, ремонт тих частин злітно-посадкової смуги, які не ремонтувалися у поточному році. Загалом це ще 41 мільйон гривень на розвиток аеропорту.

Нагадаємо, також у 2017 році було виконано капітальний ремонт дороги до Міжнародного аеропорту «Запоріжжя». Роботи були розбиті на два етапи. У 2016 році реконструювали ділянку від траси Харків - Сімферополь до Військового містечка.

У 2017 році прийшла черга наступного відрізка магістралі. Від Військового містечка до Міжнародного аеропорту «Запоріжжя». Роботи включали не тільки заміну асфальту, але й встановлення нових бордюрів, облаштування зелених зон, встановлення зупинкових комплексів, обладнання паркувальних «кишень»та інше.