Володимир Буряк: «Ми переходимо від «латання» ям до капітальних ремонтів та реконструкцій доріг»

22.12.2017 10:48

Одним з найважливіших напрямків роботи міської влади є ремонт доріг. Це один з головних критеріїв, за якими городяни оцінюють роботу влади. За останні два роки ситуація у цій сфері у Запоріжжі змінилася на краще, але попереду ще багато роботи.

Виступаючи сьогодні перед запоріжцями міський голова Володимир Буряк наголосив, що у Запоріжжі стали ремонтувати більше доріг. Однак головним є не збільшення обсягів, а якість виконання робіт. Саме тому у місті поступово відмовляються від «ямкового» ремонту, переходячи до середніх, капітальних ремонтів, реконструкцій доріг.

А якості можна досягти тільки шляхом використання нових підходів і методів роботи. Для цього необхідно і посилення конкуренції на ринку ремонту доріг. У 2017 році така конкуренція почала з'являтися. 

- У 2017 році у Запоріжжі було відремонтовано 745,4 тисячі квадратних метрів доріг. Це не тільки основні дороги, а й внутрішньоквартальні дороги, приватний сектор, - відзначив Володимир Буряк.

З цих обсягів 509,7 тисячі квадратних метрів склав поточний середній ремонт, капітальний ремонт та реконструкція міських магістралей.

Навантаження на міські дороги в останні роки тільки зростає. В першу чергу це стосується основних магістралей. Саме тому в цьому році на найбільш жвавих ділянках міських магістралей застосовувати двошарове укладання асфальту.

При цьому для верхнього шару використовується асфальт, який відрізняється особливою міцністю. Серед прикладів дорога до Міжнародного аеропорту «Запоріжжя», де в цьому році укладено понад двадцять тисяч квадратних метрів дорожнього покриття, ділянка дороги на Набережній магістралі - 92 тисячі квадратних метрів.

Ремонтуються не тільки основні магістралі, а й внутрішньоквартальні дороги, дороги приватного сектора, про які влада раніше забула на десятки років. Останнє теж є важливим, адже у приватному секторі живуть такі ж запоріжці, як і в багатоповерхівках.

У 2017 році відремонтовано 128,7 тис. квадратних метрів внутрішньоквартальних доріг. Ще 59,1 тис. квадратних метрів відремонтували у приватному секторі. При цьому вперше за багато років тут застосовували не тільки «відсипку». Близько 45,6 тисячі квадратних метрів було заасфальтовано.

Окремо згадаємо і про тротуари. Їх незадовільний стан - здавалося вічне питання для нашого міста. Якщо ремонт доріг ще виконувався, то про ремонт тротуарів запоріжці забули на багато років.

- Ми почали змінювати ситуацію. У 2017 році у Запоріжжі відремонтовано 56 тисяч квадратних метрів тротуарів. Це в чотири з половиною рази більше, ніж в минулому році, - повідомив Володимир Буряк.