У Запоріжжі продовжують перевіряти «Пункти незламності»

17.02.2023 17:55

Цього разу проконтролювали безпеку та якість осередку на базі Запорізького академічного ліцею №23, що у Комунарському районі. У пункті можуть прийняти понад 300-та людей у разі небезпеки.

Рейд одним із «Пунктів Незламності», що розташований по вулиці Снайперській, 39 розпочали з огляду кабінету медичної сестри. У ньому за потребою запоріжцям нададуть першу невідкладну медичну допомогу.

- Є аптечки першої допомоги. Навіть зробили окреме місце, де можна покласти пацієнтів за необхідності. Тут є розкладачка, матраци ортопедичні, ковдра, подушка, тобто все в наявності, - розповів директор Запорізького академічного ліцею №23 ЗМР Запорізької області Володимир Майоров.

Також оглянули кімнату матері та дитини. Тут є все необхідне для комфорту родини: підгузки, дитячі суміші, ліжка з ортопедичними матрацами, ковдри, подушки та інше.

Аналогічна кімната є і для маломобільних людей. Загалом у пункті розташовано 30 ліжок. Також у ліцеї є спеціальний куток, де можна зарядити свій гаджет.

Подумали у пункті й про дозвілля дітей. Для цього тут працює ігрова кімната, де двічі на тиждень влаштовують інтерактивні ігри та кіноперегляд мультфільмів. Також у «Пункті незламності» працює психолог, що надає безплатні консультації для дорослих та дітей.

Також у «Пункті» є їдальня. Для приготування їжі тут є чайники, мікрохвильові печі, буржуйки, дрова, одноразові газові плити, запаси води. Ця локація повністю відповідає вимогам комісії.

У разі сигналу повітряної тривоги населення спускається до укриття. Тут за півроку облаштували систему вентиляції, а також електро- та водопостачання. Крім цього, в укритті є вайфай, за потреби увімкнуть потужний генератор. Для комфорту  поставили лавки, столи, а також тут можна розкласти стільці та 30 ліжок. Загалом укриття може вмістити 132 людини.

-Одним із способів захисту населення у бомбосховищі є наявність оцих швелерів балок, тому що у разі влучення ракети, якщо все-таки  перекриття руйнується, то воно не падає на землю, не травмує людей, бо ці балки приймають удари на себе. Хоча тут майже метр над нами бетону, стіни та підлога теж бетонні, - розповів  директор Запорізького академічного ліцею №23 ЗМР Запорізької області Володимир Майоров.

В ході перевірки комісія зробила висновок, що цей «Пункт Незламності» відповідає всім потребам часу.

- На сьогоднішній день, я вважаю, що цей об’єкт відповідає алгоритму і всі локації наявні: укриття, інтернет, медична допомога. Люди вже відвідують цей пункт незламності, і тут всіх готові прийняти, - проінформувала заступниця голови Комунарської райадміністрації Наталя Семечаївська.