Запоріжців штрафуватимуть за продаж первоцвітів

21.02.2023 15:10

Жителів обласного центру закликають не зривати і не продавати ранньоквітучі рослини. У місті посилюються заходи, спрямовані на їхнє збереження.

Вже найближчим часом розпочнуться рейди у складі представників поліції, екологічної інспекції, фахівців інспекції з благоустрою міста Запоріжжя та районних адміністрацій. Мета яких – недопущення торгівлі первоцвітами.

Серед ранньоквітучих рослин чимало рідкісних, що перебувають під загрозою зникнення, через що вони занесені до Червоної книги України та охороняються законом. Серед них всі види сон-трави, підсніжник звичайний, тюльпан дібровний, проліска сибірська, горицвіт весняний, первоцвіт дрібний, шафран сітчастий тощо. Збирання ранньоквітучих видів рослин призводить до знищення їх популяцій. Приміром, один зірваний підсніжник – це знищення 45 насінин, що могли дати паростки.

Міська влада закликає запоріжців свідомо ставитись до природи, не зривати, не продавати та не купувати ранньоквітучі квіти. Та нагадує, що збір та продаж первоцвітів заборонені законом і є правопорушенням, що передбачає адміністративну відповідальність у вигляді штрафів.