У Запоріжжі посилено заходи спрямовані на збереження першоцвітів

22.02.2023 11:55

Управління з питань екологічної безпеки Запорізької міської ради попереджає запоріжців про недопущення збору, продажу та купівлі дикоростучих ранньоквітучих рослин, більшість видів яких занесені до Червоної книги України.

На території Запоріжжя серед ранньоквітучих рослин найбільш розповсюдженими є сон-трава, брандушка різнокольорова, горицвіт весняний, а також підсніжник складчастий та інші. Збір та продаж таких рослин призводить до зменшення чисельності їхньої популяції, а місцями і до повного зникнення. Такі дії є порушенням Законів України  «Про рослинний світ», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про Червону Книгу України», Правил торгівлі на ринках та передбачає адміністративну відповідальність і нарахування шкоди, що іноді призводить й до кримінальної відповідальності.

У Запоріжжі вже посилюються заходи спрямовані на збереження ранньоквітучих рослин та недопущення торгівлі ними. На виконання розпорядження міського голови від 15.02.2023 №42р в місті активізувались спільні дії структурних підрозділів Національної поліції, Державної екологічної інспекції Південного округу, Інспекції з благоустрою міста Запоріжжя та районних адміністрацій по збереженню дикорослих видів ранньоквітучих рослин.

Згідно з постановою Кабміну України №1030 від 07.11.2012 року «Про розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх перебування (зростання)» розмір компенсації за шкоду, заподіяну незаконним збиранням або знищенням рослин, становить від 49 до 62 грн за одну рослину.

Згідно зі ст. 88-1 ч. 2 Кодексу України про адміністративні правопорушення: порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України, тягне за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 грн із конфіскацією рослин.

Управління з питань екологічної безпеки Запорізької міської ради закликає запоріжців бережливо ставитись до унікальної української природи та не зривати, не продавати і не купувати перші весняні квіти.