У Запоріжжі триває перевірка укриттів

22.02.2023 19:20

У Вознесенівському районі проінспектували чотири укриття, які є найчастішими прихистками для населення. Перевірку влаштували без попередження, аби побачити як функціонують укриття під час повітряної тривоги.

Серед перевірених об’єктів – сховища у гімназіях №94 та №58, кінотеатрі ім. Довженка та у ПК «Титан». Першою відвідали гімназію №94. Сховище обладнано усім необхідним, є запаси води, засоби першої медичної допомоги, також ліхтарики, свічки тощо. Обладнано окремі кімнати для літніх людей, людей з інвалідністю, матерів з дітьми. Під час повітряних тривог учителі проводять тут дистанційні заняття.

- Є іграшки, зроблений подіум для того, щоб наші діти могли гратися і не відчували цієї тривоги. І окремо ми створили кімнату для того, щоб люди могли приймати їжу. Там є запаси води питної, сухпаю, зокрема печиво, батончики, розповіла директорка гімназі №94 вікторія Яковлєва.

З початком повномасштабного вторгнення воно стало прихистком для багатьох людей. 25 лютого 2022 року тут знайшли прихисток 1230 мешканців району. Близько 200 людей навіть жили тут декілька місяців. Під час холодів обігрівались буржуйками, які стоять при виході з бомбосховища та за необхідності легко виносяться на вулицю. Також в самих кімнатах додатково утеплені стіни і підлога, аби кожному було комфортно. Крім того, на базі цього навчального закладу працює «Пункт незламності».

Ще одне місце, куди з перевіркою завітала комісія - кінотеатр імені Довженка. Малі зали тут перетворили на укриття, де можна зігрітись та підзарядити гаджети. Вони вміщують понад сотню людей. Поїсти ж та попити відвідувачі можуть нагорі — у «Пункті Незламності».

Аналогічний прихисток облаштовано у Палаці культури «Титан». Тут містяни за потреби можуть й заночувати. Як розповів виконуючий обов’язки директора ПК «Титан» Володимир Журавльов, сховище розраховане на 200 людей. Є генератор, який підключений до укриття. Його вмикають, коли у місті немає електропостачання.

Наступним інспектували укриття гімназії №58. Воно передбачене для прихистку під час тривалих бомбардувань: тут встановлений металевий каркас, що тримає стелі. Також є окремі кімнати, де розташовані системи природної та штучної вентиляції, які можуть працювати автономно. Тобто навіть у разі хімічної атаки тут завжди буде чисте повітря.

- На випадок хімічної атаки передбачено тамбурне закриття дверей на великі засови. І люди тут можуть знаходитись певний період, впродовж доби можна знаходитись в такому укритті. Також сховище обладнане трьома виходами: 2 центральних і один вихід на випадок завалів основних виходів – він повзковий, - розповів директор гімназії №58 Віктор Шапка.

Як зазначив заступник голови районної адміністрації Запорізької міської ради по Вознесенівському району Віталій Лисак, під час інспекцій недоліків не виявлено.

- Ми перевірили 4 об’єкти. Про перевірку ми не попереджали. Стан укриттів відповідає нормам. Люди підготовлені. Все в наявності є, наголосив Віталій Лисак.

Двері всіх цих бомбосховищ цілодобово відкриті як для запоріжців, так і для вимушених переселенців. 

Подібні перевірки проводяться у всіх районах міста. Представники районних адміністрацій перевіряють, чи відкриті укриття під час повітряних тривог. Нагадаємо, балансоутримувачі повинні забезпечувати безперешкодний доступ громадян до укриттів під час повітряних тривог. Це стосується не лише комунальних об'єктів, а і будинків ОСББ, ЖБК, керуючих компаній.