У Запоріжжі тривають рейди «Пунктами Незламності»

23.02.2023 17:50

Цього разу представники міської влади перевіряли роботу осередків у Хортицькому районі. Особливу увагу звертали на облаштування приміщень, забезпечення продуктами харчування та водою.

Один з перших «Пунктів Незламності» Запоріжжя облаштували у палаці культури «Хортицький». Сьогодні спеціальна комісія саме з нього почала перевірку.

Цей пункт вміщає понад 800 людей. Саме укриття у палаці культури функціонує вже рік. У перший день великої війни прихисток тут знайшли місцеві жителі.

«Пункт Незламності» обладнаний генератором, є буржуйки та дрова. На столах – продукти з тривалим терміном зберігання. Це макарони, крупи і консерви. В запасі є 5 тисяч літрів води. Окремо облаштували приміщення для відпочинку, дитячу зону та кімнату матері та дитини, в якій є пеленальний столик та засоби гігієни. Осередок забезпечений безперебійним інтернетом, тут можна підзарядити гаджети.

- Коли не було світла, до нас приходили. Вчителі викладали тут уроки дітям. Також студенти приходили. Зараз, коли світло весь час не вимикається, людей поменшало. А так з вулиці йдуть погрітися, чаю випити, - розповіла керівниця «Пункту Незламності» Олена Луценко.

Далі рейд продовжили у «Пункті Незламності», що у колегіумі «Мала гуманітарна академія». Він працює з листопада, за цей час прийняв понад 600 людей.  В осередку є укриття, яке нині дооблаштовують додатковим виходом.

- Ситуація міняється на фронті, міняється у місті Запоріжжі. Попит стає нижчим, цими кількома ночами вже ніхто не приходив. Але коли виникають такі ситуації, які підвищують тривожність, тобто прильоти, то у нас завжди є люди близько 100 осіб, - проінформувала комісію керівниця «Пункту Незламності» Світлана Павлова.

У деяких «Пунктах Незламності» створили дитячі локації у партнерстві з UNICEF. Проєкт називається «Спільно». Кімнати облаштовані так, аби дітям було цікаво там перебувати. Одну з них розгорнули у «Пункті Незламності» в гімназії №92.

- В рамках даного проєкту проходять заняття, тренінги для дітей. У тому числі переселенців, які потребують психологічної допомоги. Працюють висококваліфіковані психологи, дещо пізніше можна буде отримати медичну допомогу. Працюють з дітьми аніматори – вже є дитяча кімната, можна буде погратися та розвантажитися, - розказала керівниця “Пункту Незламності» Анжела Докуніна.

Загалом у Хортицькому районі 14 «Пунктів Незламності». Міська комісія з рейдами завітала до трьох з них. Порушень не виявили.

- Постійно додаються нові «Пункти Незламності», їх з часом буде набагато більше. Далі інспектуємо ці пункти, підказуємо, що ще можна вдосконалити. Ми готові приймати людей, якщо буде необхідність, - резюмував голова Хортицької райадміністрації Сергій Дергачов.

Представники міської влади розповідають, що «Пункти Незламності» й надалі продовжуватимуть інспектувати, аби бути впевненими, що люди перебувають у безпеці та комфорті.