Володимир Буряк: «Запоріжжя буде продовжувати розвиватися, змінюватися на краще. І це сьогодні найголовніше»

22.12.2017 11:59

Бюджет Запоріжжя на 2018 рік прийнято. Це дає місту можливість впевнено дивитися у майбутнє. Місто буде продовжувати розвиватися. Хоча існують і певні проблеми. Про плани на 2018 рік, проблеми та перспективи Запоріжжя у наступному році міський голова Володимир Буряк розповів сьогодні під час звіту перед громадою міста.

Міський голова наголосив, що бюджетна децентралізація створює необхідні можливості для розвитку міст, збільшення надходжень до місцевих бюджетів. Однак є і свої підводні камені. Запоріжжя отримує все більше нових повноважень, які не підтверджуються додатковими фінансовими ресурсами.

Володимир Буряк зупинився на проблемних питаннях бюджету Запоріжжя на 2018 рік. Зокрема реверсна дотація для міста запланована на рівні 351 мільйона гривень. Це на 53,9% більше обсягів цього року, тобто понад 120 мільйонів гривень додаткових коштів. Це ті кошти, які місто з власних прибутків направляє до державного бюджету.

189 мільйонів гривень місто направить на фінансування 13 закладів професійно-технічної освіти, розташованих на території міста. Ще одна проблема - освітня субвенція з держбюджету, яка не покриває в повному обсязі навіть виплату зарплат педагогам. Міському бюджету доведеться додатково профінансувати на ці цілі 118 мільйонів гривень. Це лише окремі приклади зростання навантаження на міський бюджет. Ці кошти могли б залишитися у бюджеті розвитку, але їх прийдеться спрямувати на інші цілі.

Що ж собою представляє бюджет Запоріжжя на 2018 рік? Доходи – майже 7,9 мільярдів гривень, видатки – близько 9 мільярдів гривень. Бюджет розвитку – приблизно 1,7 мільярда гривень. Однак, нажаль, з урахуванням запрограмованого дефіциту більшість з видатків бюджету розвитку на сьогодні залишаються «віртуальними».

- Бюджет 2018 року прийнято з дефіцитом, як і бюджет 2017 року. Він складає більше мільярда гривень. Ми могли б прийняти бюджет розвитку не допустивши виникнення дефіциту. Однак тоді можна було забути про можливість розвитку міста у 2018 році, - підкреслив Володимир Буряк.

Завдання міської влади – працювати над зменшенням дефіциту протягом всього наступного року. Як це планується робити? Завдяки додатковим надходженням власних доходів бюджету, іншим джерелам – інвестиціям, кредитам. Додаткові кошти будуть направлятися на реалізацію запланованих міських програм.

Відзначимо, на 2017 рік бюджет також приймався з дефіцитом. Однак у результаті активної роботи його вдалося значно зменшити.

У 2018 році бюджет міста буде соціально спрямованим. Витрати на соціально-культурну сферу - понад 5,5 мільярдів гривень. Однак не забудуть і про житлово-комунальне господарство, благоустрій міста.

На фінансування відповідних програм передбачено близько 1,7 мільярда гривень. Серед них понад 380 мільйонів гривень на капітальний ремонт житлового фонду різних форм власності. 50 мільйонів гривень на ремонт ліфтів. 49 мільйонів гривень на поточний ремонт внутрішньоквартальних доріг.

477,5 мільйонів гривень – на ремонт та реконструкцію доріг. При цьому зростає фінансування саме на капітальний ремонт, реконструкцію і будівництво доріг, зменшується частка поточних ремонтів. В 2018 році передбачається направити на реконструкцію та капітальний ремонт доріг 338 мільйонів гривень.

За кошти міського бюджету будуть продовжувати купувати автобуси та збирати трамваї, будувати парки, споруджувати термінал у аеропорту, виконувати ремонти у школах, дитячих садках, лікарнях, закуповувати медичне обладнання і так далі.

- Це лише деякі наші плани на 2018 рік. Запоріжжя буде продовжувати розвиватися, змінюватися на краще. І це сьогодні найголовніше, - заявив Володимир Буряк.