Запоріжців закликають робити щеплення від коронавірусу

28.02.2023 11:00

Вакцинація від COVID-19 на постійному контролі запорізьких медиків. Пункти щеплень продовжують функціонувати у всіх семи Центрах первинної медико-санітарної допомоги міста. Особливої актуальності питання набуває у період холодів, коли додаються до статистики захворювань нові показники.

На сьогодні в Україні затверджена змішана система вакцинації. Це пришвидшує формування імунітету та спрощує процес проведення щеплень. Наприклад, тим, хто вакцинувався «Коронаваком», не обов’язково робити бустерні дози цим же препаратом. Бустерне щеплення можна отримати будь-якою вакциною згідно з дозволеними Міністерством охорони здоров’я схемами поєднання вакцин.

Якщо у людини немає протипоказань і вона досі не зробила бустерне щеплення, лікарі закликають зробити це якомога швидше, бо коронавірус нікуди не зник.

Алгоритм вже відомий: в пунктах щеплення пацієнти проходять реєстрацію, медсестра перевіряє їхні дані в електронній системі, інформацію щодо попередніх щеплень, якщо такі були. Далі, після огляду лікаря, пацієнту роблять щеплення – після заповнення певної форми. В звичайному режимі ця процедура займає 5 хвилин, ще 20-30 хвилин пацієнт повинен спостерігатися в зоні очікування.

Нагадаємо, пункти вакцинації діють на базі центрів первинної медико-санітарної допомоги та працюють з понеділка по п’ятницю. Ознайомитися з їх переліком можна на офіційному сайті Запорізької міськради за посиланням. Зробити щеплення можна незалежно від місця проживання чи реєстрації.