У запорізьких «Пунктах Незламності» педагогів навчають навичкам надання домедичної допомоги

04.03.2023 10:10

3 хвилини є у людини, аби зупинити масовану кровотечу у пораненого. Якщо не встигнути – він помре. Як та чим зупинити швидку втрату крові, медики навчали педагогів. Семінар провели в «Пункті Незламності» на базі однієї з міських гімназій.

Медики показали, як мають діяти цивільні у момент поранення, якщо вони не втратили свідомість. Травмований може самотужки накласти турнікет здоровою рукою, поки лікар або ж хтось інший тампонує рану на нозі. Алгоритм дій різний у кожній із ситуацій. Та варто пам’ятати про правило перших кількох хвилин, які життєво важливі для допомоги пораненому.

- В деяких випадках, на жаль, люди гинуть протягом 3 хвилин від масивної кровотечі. Тому дуже важливо, щоб ті, хто знаходиться поряд, могли надати допомогу до приїзду вже професійної бригади швидкої допомоги. Головне — пам’ятати завжди про власну безпеку, шукаючити у травмованого кровотечі, що загрожують життю, якнайшвидше їх зупинити, викликати швидку допомогу одночасно з цим. І спостерігати за постраждалим, - розповіла інструкторка КНП «Міська лікарня № 9» Олена Кузьменко.

Більшість учасників вже неодноразово проходили курси тактмеду. Однак завжди є що почерпнути нового, діляться педагоги.

Такі навчання стартували ще з квітня минулого року. Мобільна бригада лікарів і досі виїжджає до «Пунктів незламності» в освітніх закладах. В кожному з них також проводили заняття фахівці різних спеціалізацій.

- Це були і навчання з питань цивільного захисту, там де ми навчали людей діям під час надзвичайних ситуацій, те що дуже актуально для нашого міста та для нашої держави. Були теми, як себе поводити під час повітряної тривоги, як зібрати тривожний чемоданчик, як діяти, якщо ви опинилися під завалами. Загалом за весь період, починаючи з квітня місяця, таке навчання пройшло 55 тис. мешканців нашого міста. Тренінги проводяться на безкоштовній основі, тому ми всіх запрошуємо, - зазначила начальниця Дніпровського ТВО департаменту освіти і науки Яна Литовченко.

Будь-хто може долучитись до семінарів у «Пунктах незламності» на базі закладів освіти. Дізнатись про графік проведення занять можна у ТІЦах.