За самовільну вирубку ялинок і сосен передбачені жорсткі штрафи

26.12.2017 14:20

Управління з питань екологічної безпеки Запорізької міськради попереджає запорожців щодо недопущення знищення і пошкодження хвойних насаджень на території міста.

У попередні роки були випадки, коли громадяни, не витрачаючи коштів, протиправним шляхом намагалися добути до Нового року ялинку або сосну. На деяких деревах спилювали верхівки, після чого такі дерева гинули.

З метою посилення охорони хвойних насаджень в передноворічний період, попередження та недопущення самовільних рубок, прийнято відповідне розпорядження міського голови.

Згідно з розпорядженням активізовані спільні дії районних адміністрацій міської ради, інспекції з благоустрою міської ради, за підтримки Управління патрульної поліції в місті Запоріжжя, Дніпровського відділу Головного управління Національної поліції в Запорізькій області, Управління поліції охорони в Запорізькій області, Державної екологічної інспекції у Запорізькій області, ДП «Запорізьке лісомисливське господарство», Національного заповідника «Хортиця» по виявленню та недопущенню самовільних рубок хвойних насаджень, а також дерев і кущів хвойних порід на території міста.

За несанкціоновану вирубку хвойних насаджень законом передбачені штраф і відшкодування збитку.

Розмір штрафу для громадян за самовільне вирубування хвойних насаджень становить від 170 до 510 грн., для посадових осіб або фізичних осіб-підприємців - від 510 до 850 грн.

Постановою Кабінету Міністрів України від 21.02.2012 року № 111 затверджені параметри для розрахунку розміру шкоди, заподіяної внаслідок знищення або пошкодження дерев і чагарників. За кожне знищене хвойне дерево передбачені наступні розміри відшкодування шкоди: за дерево з діаметом стовбура до 6 см - 800 грн., з діаметром стовбура від 6,1 см до 10 см - 1152 грн., від 10,1 см до 14 см - 1500 грн., від 14,1 см до 18 см - 1852 грн., від 18,1 см до 22 см - 2200 грн.

Управління з питань екологічної безпеки Запорізької міськради закликає городян не залишатися байдужими, і в разі виявлення самовільної вирубки хвойних насаджень - повідомляти в поліцію.