У Запоріжжі триває перевірка укриттів

07.03.2023 19:05

На території Олександрівського району міста розташована низка найпростіших укриттів. Щотижня представники районної влади здійснюють перевірки цих осередків безпеки. Зокрема, побували в укритті одного з вищих навчальних закладів.

Одне з укриттів розташоване у головному корпусі «Запорізької політехніки». Мета перевірки – пересвідчитися, чи є воно безпечним для запоріжців. Укриття запроєктоване як об’єкт цивільного захисту. Його постійно підтримували у належному стані, тож з початком великої війни воно не потребувало особливого ремонту.

- Взагалі це так зване ПРУ, тобто протирадіаційне укриття. Якщо тут герметизувати двері, то люди можуть знаходитися відповідним чином довгий час, є фільтрорадіаційні установки, фільтри, - розповів проректор з адміністративно-господарської роботи НУ «Запорізька політехніка» Микола Чечель.

У приміщенні діє система комунікації: вентиляція, електро-, водопостачання, облаштований санвузол, є вай-фай. Також тут є аварійний вихід, адже це обов’язкова умова для функціонування укриття. Розраховане воно на 150 осіб. Тут облаштовані й спальні місця.

- Недоліки є, може по ремонту, але це дуже гарне приміщення. Є вентиляція, санвузол, можна і їжу приготувати. Ми бачили місця для сидіння, також в разі необхідності в укритті можна заночувати, - зазначив голова Олександрівської райадміністрації Валерій Мостовий.

Щотижня представники райадміністрації перевіряють укриття в Олександрівському районі. Контролюють, аби вони були комфортними та безпечними для запоріжців і відкритими під час повітряних тривог.