В «Інституті розвитку міста» розповіли про допомогу постраждалим від ракетного удару 2 березня

08.03.2023 11:20

У Запоріжжі завершились оперативно-рятувальні заходи в будинку по вулиці Незалежної України, який було зруйновано під час нещодавньої ракетної атаки. В ефірі програми «Акценти» на телеканалі «МТМ» директорка КП «Інститут розвитку м.Запоріжжя» Вікторія Агєнтаєва розповіла, як мешканцям постраждалої багатоповерхівки отримати тимчасовий прихисток, які програми для відшкодування працюють в місті, та яку допомогу надають міжнародні фонди.

За словами гості студії, міська влада постійно підтримує зв’язок з постраждалими запоріжцями. Регулярно проводяться зустрічі, для того, щоб визначити потреби, вирішити питання, які турбують мешканців кожного з постраждалих будинків. Зокрема, 6 березня відбулась зустріч з жителями зруйнованої багатоповерхівки по вулиці Незалежної України. Обговорювались алгоритми дій комунальних підприємств, виплати, на які можуть розраховувати мешканці будинку та допомога, яка може надаватись як міськими службами, так і міжнародними організаціями.

- Як тільки закінчилися оперативно-рятувальні роботи в будинку, комісія департаменту з управління житлово-комунальним господарством разом з мешканцями почали проходити кожну квартиру, складати акти, які є підставою для встановлення статусу ВПО і нарахування одноразових та щомісячних виплат. І цей акт є підставою для звернення громадян до ЦНАПу для встановлення щомісячної матеріальної допомоги до відновлення будинку, - розповіла Вікторія Агентаєва.

Наразі до представників міської ради за допомогою в розселенні звернулась лише одна людина. Чоловіка поселили в модульному містечку. У випадку потреби інші мешканці постраждалого будинку також можуть звертатись до департаменту соціального захисту міськради за допомогою в розселенні. В залежності від потреб їх розселятимуть в муніципальні шелтери, профілакторії, модульне містечко тощо.

Гостя студії розповіла про компенсації, які можуть отримати запоріжці за пошкоджене майно.  

- На державному рівні запрацював реєстр зруйнованого житла, місцева влада на своєму рівні, за наявності проєктно-кошторисної документації може вносити туди дані про пошкоджені будинки, і з державного бюджету виділятимуться кошти на їх відбудову. На позачерговій сесії депутати міськради виділили кошти на розробку проєктно-кошторисної документації постраждалих будинків, у тому числі й багатоповерхівки по вулиці Незалежної України, - зазначила Вікторія Агентаєва.

Також постраждалі запоріжці можуть розраховувати на фінансову підтримку від місцевої влади та міжнародних організацій. Зокрема, з міського бюджету є низка виплат одноразової допомоги для пільгових та інших категорій громадян, а також щомісячна виплата містянам, житло яких непридатне до проживання. Для цього після отримання актів обстеження пошкодженого майна власникам необхідно звернутись до департаменту соціального захисту і до ЦНАПу.

Крім того, допомогу надають і міжнародні донори. Так, чеська організація «Людина в біді» розпочала реєстрацію на виплати. Нині свої дані надали 47 сімей. Фонд «Карітас» надає матеріальну допомогу на відновлення і ремонтні роботи тощо.

Детальніше про допомогу міжнародних організацій та подальші перспективи відновлення пошкоджених будівель можна дізнатися з ефіру програми «Акценти».