Надміру виплачена житлова субсидія має бути повернута

08.03.2023 11:30

Як повідомляють у Пенсійному фонді України, людина, яка звертається за житловою субсидією, несе відповідальність за достовірність поданої інформації про свої доходи та майно. На підставі цієї інформації визначається право на призначення житлової субсидії та її розмір.

Житлова субсидія є безповоротною адресною державною допомогою соціально-незахищеним громадянам, які самостійно не можуть розраховуватися за житлово-комунальні послуги, оплачувати витрати на управління будинком, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Законодавством передбачені випадки, коли виплачена субсидія має бути повернута державі. Соціальні виплати треба буде повернути у разі, якщо у заяві чи декларації було зазначено недостовірну інформацію про доходи та майновий стан і це вплинуло на встановлення права на житлову субсидію та її розмір. А також якщо людина не повідомила про зміни у майновому стані протягом 30 календарних днів з дня їх виникнення.

У разі призначення житлової субсидії на наступний період, із щомісячних виплат Пенсійний фонд може утримувати суму надміру виплаченої раніше житлової субсидії. При цьому поточні виплати можуть бути зменшені не більш ніж на 20 відсотків.