Володимир Буряк: «Прийнятий бюджет – основний документ для міста на наступний рік»

27.12.2017 13:09

Сьогодні відбулося засідання виконавчого комітету, яке пройшло під головуванням міського голови Володимира Буряка. Було розглянуто ряд питань, більшість з яких стосувалася погодження інвестиційної програми ПАО «Мотор Січ». Відзначимо, інвестиційна програма спрямована на покращення якості забезпечення теплом та гарячою водою від котельні підприємства частини будинків Шевченківського району.

На початку засідання виконавчого комітету міський голова Володимир Буряк проінформував присутніх про прийняття бюджету Запоріжжя на 2018 рік та основні програми, які планується реалізувати у наступному році.

- 20 грудня було затверджено бюджет Запоріжжя на 2018 рік. Це важливий документ, основний документ наступного року для міста. Прийняття бюджету дає можливість з впевненістю дивитись у 2018 рік. Це означає, що є кошти для того, щоб місто працювало, розвивалося. Прийнятий бюджет дозволить не зупинити розвиток міста, реалізацію міських програм, - заявив Володимир Буряк.

Міський голова нагадав деякі цифри. Доходи бюджету 2018 року – майже 7,9 мільярдів гривень, видатки – близько 9 мільярдів гривень. Бюджет 2018 року прийнято з дефіцитом, як і бюджет 2017 року. Він складає близько мільярда гривень. Це дефіцит бюджету розвитку, тобто програм завдяки яким фінансуються ремонти доріг, житлових будинків, шкіл, лікарень та багато іншого.

- Це зроблено свідомо. Для того, щоб не зупиняти розвиток міста. У 2018 році стоїть завдання зменшення дефіциту, щоб спрямувати кошти на реалізацію запланованих програм. Цього планується досягти за рахунок збільшення надходжень до бюджету, інвестицій, можливо залучення кредитів, - сказав Володимир Буряк.

Бюджет міста буде соціально спрямованим. Витрати на соціально-культурну сферу - понад 5,5 мільярдів гривень. Не забудуть і про житлово-комунальне господарство, благоустрій міста. На фінансування відповідних програм передбачено близько 1,7 мільярда гривень.

Понад 380 мільйонів гривень на капітальний ремонт житлового фонду різних форм власності. 50 мільйонів гривень на ремонт ліфтів. 49 мільйонів гривень на поточний ремонт внутрішньоквартальних доріг.

477,5 мільйонів гривень – на ремонт та реконструкцію доріг. При цьому збільшується фінансування саме на капітальний ремонт, реконструкцію і будівництво доріг. В 2018 році передбачається направити на реконструкцію та капітальний ремонт доріг 338 мільйонів гривень.

Передбачається продовжити реконструкцію проспекту Маяковського, розпочати реконструкцію «Дубового гаю». Ще одним важливим проектом стана продовження будівництва пасажирського терміналу у Міжнародному аеропорту «Запоріжжя».

- Прийняття бюджету дозволить підряднику стабільно продовжувати працювати на початку 2018 року. Також зроблені авансові платежі для проведення робіт, - підкреслив Володимир Буряк.

Міський голова також зупинився на результатах звіту перед громадою, який відбувся 22 грудня. Міський голова наголосив, що запорізька громада активно працює над розвитком міста. Досягнуті результати – це результат роботи всіх городян, а не лише міської влади.

- Була виконана велика робота щодо початку будівництва пасажирського терміналу Міжнародного аеропорту «Запоріжжя». Будівництво продовжиться у 2018 році. Розпочали збирати запорізькі трамваї. У 2018 році плануємо зібрати ще п’ять таких трамваїв, - сказав Володимир Буряк.

Планується придбати ще 50 великих автобусів на умовах фінансового лізингу, реалізувати програму співробітництва з Європейським інвестиційним банком для придбання ще 55 автобусів. Також місто розраховує придбати п’ять електробусів за кошти так званого Кіотського протоколу.

Міський голова подякував запорізьким підприємствам «Запоріжсталь» та «Мотор Січ» за допомогу місту.

- Хочу подякувати «Запоріжсталі» за проекти, реалізовані у місті. Також ми бачимо, що було прийняте правильне рішення про продаж інвестору, «Мотор Січі», палацу спорту «Юність». Вже зараз видно результат. Впевнений, що вже у наступному році буде відкрито оновлений палац спорту, - заявив Володимир Буряк.