У міськвиконкомі пройшла зустріч з питання нарахувань за опалення нежитлових приміщень

27.12.2017 14:30

Сьогодні у міськвиконкомі відбулась зустріч з представниками підприємців, приміщення яких розташовані у житлових будинках. Вони висловили невдоволення з приводу того, що у порівнянні з минулим опалювальним сезоном оплата за тепло для таких приміщень зросла. Роз’яснювали ситуацію підприємцям заступник міського голови Олексій Бородай та генеральний директор концерну «Міські теплові мережі» Олександр Грек.

- У більшості багатоповерхівок у Запоріжжі встановлено загально будинкові прилади обліку теплової енергії. За підсумками минулого опалювального сезону було встановлено, що у двох-трьохповерхових будинках за опалення нежитлових приміщень часто сплачували у кілька разів менше, ніж за опалення квартир, - відзначив Олександр Грек.

За його словами, були випадки, коли за опалення квадратного метру квартири сплачували 30-50 гривень, а квадратного метру нежитлового приміщення – три-сім гривень. Перед початком нового опалювального сезону ці норми були переглянуті.

- Це було зроблено в інтересах громадян, які проживають в таких будинках. Вони неодноразово скаржилися на великі тарифи на тепло, - наголосив Олексій Бородай.

Фактично нові норми почали діяти з початком опалювального сезону. Можна сказати, що була відновлена справедливість у цьому питанні. Це було зроблено на основі вимог законодавства. Згідно з яким після встановлення загальнобудинкових лічильників тепла оплата за опалення у таких будинках нараховується у відповідності з показниками лічильників, а не по нормам. Оплата нараховується на квадратний метр. У результаті оплата за опалення для підприємців дещо зросла, для мешканців квартир – зменшилася.

- У нас є приклад триповерхового будинку. За листопад 2016 року мешканці квартир сплатили за опалення 29 гривень за квадратний метр, власники нежитлових приміщень – 11 гривень. За листопад 2017 року – мешканці квартир 21 гривню, власники нежитлових приміщень – 30 гривень за квадратний метр. Різниця пов’язана з різною вартістю теплової енергії для різних видів споживачів, - розповів Олександр Грек.

Підприємці вимагали відмовитися від застосування нових нормативів, перерахувати оплату за тепло, надіславши нові рахунки. Адже у них просто немає можливості стільки сплачувати за опалення. До того ж багато хто з них фактично відмовився від централізованого опалення. Підприємці наголосили, що в іншому випадку вони не будуть платити за тепло.

Також була висунута вимога скасувати рішення виконкому №428 «Про затвердження норм споживання теплової енергії на 1 м2 загальної площі на опалення багатоквартирних будинків м. Запоріжжя, в яких розташовані населення, бюджетні, релігійні та інші споживачі теплової енергії та порядок розподілу обсягів теплової енергії між житловими і нежитловими приміщеннями багатоквартирних будинків м. Запоріжжя при наявності будинкових засобів обліку теплової енергії». Хоча, за словами Олександра Грека, нарахування за тепло здійснено у рамках законодавства, а не на основі цього рішення.

Заступник міського голови Олексій Бородай повідомив, що вимоги підприємців будуть детально розглянуті. Після цього буде прийматися рішення з цього приводу.