У Запоріжжі продовжуються перевірки «Пунктів Незламності»

13.03.2023 15:00

120 осіб може вмістити «Пункт Незламності», що працює в одній із гімназій Шевченківського району. Він повністю займає перший поверх закладу та є прихистком для людей різних вікових категорій. Тут облаштовані зони для дітлахів та їхніх мам, ігрові локації, мультимедійний зал для школярів, а також кімната для людей похилого віку. Із перевіркою до осередку завітали представники райадміністрації.

У цьому пункті, окрім розваг, також є аптечка для надання першої домедичної допомоги. Окрім медикаментів, тут є більшість засобів, що допоможуть стабілізувати стан людини до приїзду «швидкої»: термометр, тонометр та навіть турнікет. Медпункт розташований на першому поверсі гімназії, який свого часу повністю облаштували як  «Пункт Незламності».

- Ми облаштували всі локації, які необхідні для того, щоб прийняти відвідувачів, надати їм тепло, світло, їжу, інтернет. Ми маємо локацію для приготування та вживання їжі, локацію для матері та дитини, локацію для людей похилого віку, технічні кімнати, запаси гуманітарного резерву, - розповіла директорка Запорізької гімназії Оксана Гаркуша.

Попіклувались тут про найголовніше — базові потреби людей. У окремому приміщені є продукти, чай, кава, солодощі, чайники, якими можуть скористатись всі охочі. Далі по коридору — кімната, де люди можуть підзарядити свої гаджети. Зробити це можна буде навіть під час відключень світла, бо школа має свій генератор.

- Генератор поки в нас один. На 6,5 кіловат. Він може одночасно нагріти один чайник та забезпечити десь 10 подовжувачів для роботи, для зарядки мобільних телефонів, - зазначила директорка Запорізької гімназії.

Є також кімната з буржуйками. Всього в гімназії їх близько двох десятків. За потреби буржуйки використовуватимуть для приготування їжі та обігріву кімнат. У зонах для сну розташовані додаткові обігрівачі.

- Також створені всі умови для матерів з діточками, для людей похилого віку. Окрім цього, є зона, яку ще називають «інформаційна зона», де на окремий екран через мультимедійний проектор виводиться відповідна інформація, яка наразі дуже потрібна, проводиться навчання від ДСНС. Як поводитись, коли бачите якісь снаряди або вибухові пристрої. Все це розказується, показується, - розповіла заступниця голови Шевченківської райадміністрації Зоя Лимарчук.

Керівництво гімназії також попіклувалось  про людей похилого віку та з інвалідністю. Для них створили окрему кімнату зі спальними місцями.

- А також у нас є укриття. І якщо триває тривога, ми всі туди можемо спуститися, щоб відчути себе в безпеці. Укриття розраховане на 50 людей. І там є по мінімуму все, що необхідно для людей: вода, туалет, аптечка, мінімальний запас їжі, води, ліхтарі. До речі, автономні ліхтарі розташовані у всіх локаціях у нашому Пункті Незламності, - проінформувала директорка Запорізької гімназії Оксана Гаркуша.

А ще гімназія співпрацює з соцслужбами міста та відповідно має своїх психолога та соціального педагога, які можуть за потреби консультувати людей.

Перевірки «Пунктів Незламності» продовжуються.