Запоріжцям пояснили форми домашнього насильства за допомогою театральних вистав

14.03.2023 16:15

У Запоріжжі вже втретє відбувся форум-театр для молоді та сімей. Мета заходу - підвищити рівень обізнаності населення щодо домашнього насильства. А через театральну гру відвідувачі змогли проаналізувати загрозу, яку становить аб’юз, та сформувати необхідні навички для протидії.

На сцені для запорізької молоді, сімей та вимушених переселенців актори моделюють короткі сцени з життя, що часто трапляються в родині.

- В цьому випадку на сцені ми здебільшого імпровізуємо. В нас є лише лаконічні сюжети на ту чи іншу тему, а далі вже ми її обігруємо та показуємо, як можуть розгортатися стосунки між батьками та дітьми, чи між чоловіком та дружиною, якщо є певна проблема у взаємовідносинах, - розповів актор Микита Єфанов.

Після кожної сцени виставу зупиняють, аби обговорити з учасниками заходу, які прояви домашнього насильства помітили вони та що потрібно змінити у поведінці та реакції героїв, щоб уникнути таких ситуацій в родині. Згодом сцену програвали доти, поки вона не відповідала умовам нормального вирішення конфліктів.

До заходу долучилось понад 30 охочих. Організатори ставили собі за мету, аби учасники пережили разом з акторами ситуації, пов’язані з домашнім насильством, вивчили його форми та наслідки, і найголовніше - розуміли, що така модель поведінки не є здоровою.

- Результат - віднайти розуміння у людей, що насильство це не вихід, насильство це жахлива модель поведінки і її час змінювати на всіх рівнях, починаючи з себе. Ми сподіваємось, що вони подивляться, зроблять висновки для себе та розкажуть про свій досвід близьким та знайомим, аби вони також змогли своєчасно ідентифікувати проблему, - розповіла психологиня ГО «Взаємодія» Вікторія Чернова.

Проведення форум-театру стало завершальним етапом проєкту  під назвою «Про домашнє насильство знай — впевнено себе почувай», який стартував у грудні. Він передбачав серію тренінгів для представників громад та сімей, а також три форум-театри.

- На сьогодні багато людей взяли участь у цьому проєкті. Це були і внутрішньо переміщені особи, і активні громадяни, які безпосередньо працюють з внутрішньо переміщеними особами. Тому ми вважаємо, що наш проєкт вдався, він несе позитивний внесок в розвиток суспільства, і в цілому ми цим задоволені, - резюмувала начальниця відділу по Олександрівському району Служби у справах дітей ЗМР Ольга Романенко.

Організатори сподіваються, що цей проєкт допоможе людям працювати на упередження, щоб зробити родини вільними від домашнього насильства.