«Зеленбудівці» продовжують обрізку дерев та кущів

20.03.2023 18:10

У комунальному підприємстві «Зеленбуд» зазначають, що головне завдання обрізки дерев та кущів - досягнення максимального декоративного ефекту, створення привабливої форми і зовнішнього вигляду, забезпечення збалансованого зростання, цвітіння, тобто підвищення життєздатності і декоративності рослин на об'єктах озеленення міста.

Під час догляду за деревами застосовують три види обрізання: формувальне, санітарне та омолоджувальне.

Фахівці підприємства наголошують, що формувальна обрізка проводиться з метою створення і збереження природної або штучної геометричної форми рослин, зміни характеру росту, в т. ч. підняття крони, і обмеження висоти рослин у таких випадках: зростання поблизу повітряних комунікацій, затінення інших цінних видів дерев і чагарників, неможливість створення газону або квітників через затінення. Формувальне обрізання проводять ранньою весною, до початку вегетації (кінець лютого-квітень).

Санітарна обрізка крони спрямована на видалення старих, хворих, сухих і пошкоджених гілок, а також гілок, спрямованих всередину крони або зближених між собою, на видалення порослевих і волчкових пагонів, на формування рівномірно світлопроникної і вентильованої крони. Санітарну обрізку проводять щороку протягом вегетаційного періоду.

На цей час роботи з формовочної та санітарної обрізки проведені в скверах Олександрівському, Піонерів, Театральному, по вул. Верхній, Розарій, Калнишевського, на пр. Маяковського, на меморіальному комплексі «Летять журавлі». У роботах з обрізки задіяні близько 70 робітників КРБП «Зеленбуд».