В міськраді нагадали балансоутримувачам про відповідальність за доступ до укриттів

21.03.2023 13:20

Управління з питань попередження надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Запорізької міськради нагадує про те, що для мешканців міста має бути забезпечений безперешкодний доступ до всіх найпростіших укриттів у житлових будинках. За це відповідають балансоутримувачі споруд, приміщень, які входять до фонду захисних споруд цивільного захисту, - голови правлінь ОСББ, ЖБК та керівники керуючих компаній.

Відповідно до ст. 2 Кодексу цивільного захисту населення, захисні споруди цивільного захисту - це інженерні споруди, призначені для захисту населення від впливу небезпечних факторів, що виникають внаслідок надзвичайних ситуацій, воєнних дій або терористичних актів.

Для вирішення питань щодо укриття категорій населення, центральні органи виконавчої влади, місцеві державні адміністрації, органи місцевого самоврядування та суб’єкти господарювання завчасно створюють фонд таких споруд.

Частиною 2 статті 32 Кодексу цивільного захисту України визначено, що найпростіше укриття - це фортифікаційна споруда, цокольне або підвальне приміщення, інша споруда підземного простору, в якій можливе тимчасове перебування людей з метою зниження комбінованого ураження від небезпечних чинників, а також від дії засобів ураження в особливий період.

Згідно з положеннями ч. 8 ст. 32 Кодексу цивільного захисту України та пунктів 3, 9, 10 «Порядку створення, утримання фонду захисних споруд цивільного захисту та ведення його обліку», утримання фонду захисних споруд у готовності до використання за призначенням здійснюється їх балансоутримувачами - власниками, користувачами, юридичними особами, на балансі яких перебувають захисні споруди (у тому числі споруди, що не увійшли до їх статутних капіталів у процесі приватизації (корпоратизації).

Балансоутримувач забезпечує утримання захисних споруд та інших споруд, що повинні використовуватися для укриття населення, а також підтримання їх у стані, необхідному для приведення у готовність до використання за призначенням відповідно до вимог.

Таким чином, вільний та безперешкодний доступ громадян під час повітряної тривоги до найпростіших укриттів (підвальних приміщень), сховищ та протирадіаційних укриттів має бути забезпечений у відповідності до фонду захисних споруд цивільного захисту м. Запоріжжя, що затверджений розпорядженням міського голови від 29.12.2022 № 320 р.

На захисних спорудах розміщуються покажчики «Укриття». У випадках, якщо найпростіше укриття (підвальне приміщення) закрите, балансоутримувачі житлових будинків зобов’язані розміщувати пам’ятки з інформацією про місцезнаходження ключів від них та відповідальну особу за доступ до укриття.