Запоріжцям розповіли, як у місті організована робота з ліквідації наслідків ракетних обстрілів

24.03.2023 15:45

Міські служби злагоджено працюють для усунення наслідків влучань російських ракет. Докладають максимальних зусиль, аби оперативно розібрати завали, захистити будівлі пошкоджених багатоповерхівок від подальших руйнувань шляхом зведення укріплень і накриття їх захисною плівкою, а також відновлення комунікацій: тепло-, водопостачання, електрики й газу у квартирах, що вцілили і є безпечними для проживання в них надалі.

Як розповів перший заступник міського голови Олександр Власюк, першими на місці «прильоту» починають працювати працівники ДСНС та поліції, виконуючи пошуково-рятувальні роботи. Майже одразу доєднуються й міські комунальні служби, отримавши інформацію про чергове місце влучання ворожої ракети від профільного управління міськради, а саме – з питань попередження надзвичайних ситуацій і цивільного захисту. Так, допоки рятувально-пошукові роботи й слідчі дії не будуть завершені, міські комунальні служи виконують другорядну - допоміжну функцію.

- У місті створений гуманітарний штаб і штаб з питань цивільного захисту. Фактично ми починаємо працювати з бійцями ДСНС синхронно, але до того часу, поки в нас тривають пошуково-рятувальні роботи, повністю процесом керують працівники ДСНС. Міська влада надає допоміжні засоби й резерви відповідно до їх запитів і потреб, - додав Олександр Власюк.

Одночасно на місці влучання розгортається міський гуманітарний штаб, фахівці якого працюють з містянами, надаючи їм всю необхідну допомогу. Відповідальним за процес організації є голова районної адміністрації. У наметах зі впізнаваною символікою міста Запоріжжя людям, чиї оселі зазнали руйнувань, пропонують поселитися у тимчасових шелтерах, або ж гуртожитках. У всіх районах міста при закладах освіти розгорнуті територіальні інформаційні центри, які також можуть бути використані як тимчасовий прихисток. Крім того, минулоріч у грудні була прийнята програма, яка передбачає щомісячну допомогу в розмірі 10 тисяч гривень містянам, чиє житло було зруйноване, або ж визнане непридатним для подальшого проживання. Виплати триватимуть допоки втрачене житло не буде відновлене.

- Починається реєстрація людей, опитування, надання їм повної юридичної консультації для отримання ними відповідних допомог. Міська влада працює паралельно. Після того, як ДСНС, слідчі кажуть, що вони завершили рятувально-пошукові роботи і повністю переконуються, що під завалами немає людей, всі точки, які піддалися руйнуванню обстежені, далі вже автоматично міська влада забирає цей об’єкт і починає відновлювальні і роботи з «консервації» будинку, - зазначив Олександр Власюк.

Також, крім укріплення будівельних конструкцій пошкоджених будинків і їх так званої «консервації» комунальники відновлюють тепло-, водопостачання, газ і електрику у квартирах, що вцілили.

До ліквідації наслідків ворожих обстрілів долучаються всі наявні в місті комунальні служби у галузі житлово-комунального господарства: КП «Запоріжремсервіс», Муніципальна аварійна служба, КП «Запоріжміськсвітло», КРБП «Зеленбуд», КП «ЕЛУАШ», а також міська комунальна спеціалізована аварійно-рятувальна служба, яка має допуск до верхолазних і демонтажних робіт.

- Під час самої пошуково-рятувальної операції, якою керує ДСНС, наша аварійно-рятувальна служба їм допомагає - не в самому осередку пожежі чи руйнування, а вже після того, як слідчі ДСНС обстежили повністю будинок. Цим завданням займаєтьсянаша  комунально-рятувальна служба разом зі службами ЖКГ. Сама техніка в нас замовляється відповідно до потреб і важкості руйнувань. Всі служби розуміють що робити і готові надавати максимальну кількість техніки й людей для того, щоб швидко завершити стабілізаційні роботи, - наголосив Олександр Власюк.

Так, у місті передбачений резерв будівельних матеріалів, придбаний за кошти міського бюджету, який у разі необхідності видається містянам безоплатно. Це OSB-листи для закриття зруйнованих вікон, плівка, дерев’яні бруси та запас цвяхів.