У запорізькому ботанічному саду побудували сучасну теплицю для тропічних рослин

03.01.2018 12:50

У 2017 році в Запоріжжі почалася реалізація міської програми розвитку міського ботанічного саду. Було виконано перший етап реконструкції теплиці тропічних рослин - «Зимовий сад». У теплиці встановили новий каркас і замінили скління. Сьогодні міський голова Володимир Буряк побував з робочою поїздкою в ботанічному саду, ознайомившись з результатами виконаної роботи.

- Перші результати є. Зробили новий каркас, замінено скління в головній теплиці ботанічного саду. За технологією спочатку був встановлений новий каркас, потім демонтований старий. Роботи дещо затягнулися, але все-таки їх вдалося виконати в минулому році, - зазначив Володимир Буряк.

Міський голова подякував депутату міської ради, голові депутатської комісії з питань екології Олексію Басову, який активно підтримував проект.

В результаті теплиця «Зимовий сад» отримала більш привабливий зовнішній вигляд, Її висота збільшилася з восьми до десяти метрів, що необхідно для комфорту рослин.

Відзначимо, спочатку на проектування, виконання робіт в міському бюджеті було передбачено близько двох мільйонів гривень. Однак вдалося заощадити. Заплановані роботи були виконані. Обійшлося це в понад 1,5 мільйона гривень.

- У 2018 року ми виділяємо з міського бюджету на продовження реконструкції ботсаду близько п'яти мільйонів гривень. Чому ми це робимо? Це унікальний об'єкт не тільки для Запоріжжя, а й України. А це означає, що ми повинні його не тільки зберегти, але і розвивати. Ботанічний сад має бути привабливим як для школярів, які тут займаються, так і для відвідувачів, - підкреслив Володимир Буряк.

За словами міського голови, за ці кошти будуть виконані внутрішні роботи в теплиці «Зимовий сад». Це заміна систем опалення, освітлення, доріжок, установка перил і пандуса. Також в цьому році почнеться реалізація наступного етапу розвитку ботанічного саду - реконструкція тепличного комплексу «Кімнатні рослини». Планується встановити нові каркаси, скління, виконати внутрішні роботи.

У цих теплицях рослини розташовані в горщиках. Це означає, що їх можна буде на час робіт перенести в інші теплиці. Після цього почати демонтаж старого каркаса, а вже потім монтаж нового. Це значно спростить роботу.

На території запорізького ботанічного саду розміщені двадцять теплиць і дендрологічний парк. Тут ростуть тисячі унікальних рослин. За словами директора позашкільного навчального закладу «Запорізький міський ботанічний сад» Тамари Єрьоміної, теплиці були побудовані ще в шістдесяті роки минулого століття. За цей час конструкції теплиць зносилися, скління також має непрезентабельний зовнішній вигляд.

Керівництво «Запорізького міського ботанічного саду протягом останніх років неодноразово піднімало питання про необхідність реконструкції теплиць. Однак гроші з міського бюджету вперше були виділені тільки в минулому році. Це кошти міського екологічного фонду, які призначені для реалізації міської програми розвитку ботанічного саду на 2017-2022 роки.

Програма включає і реконструкцію всіх двадцяти теплиць. Почати вирішили з головною теплиці ботанічного саду - теплиці тропічних рослин «Зимовий сад». Її площа становила понад 230 квадратних метрів. Тут ростуть понад три тисячі рідкісних теплолюбних рослин. Для їх збереження теплиця особливо важлива.