У Запоріжжі підбили підсумки боротьби з карантинними рослинами у 2017 році

04.01.2018 10:23

За інформацією управління з питань екологічної безпеки Запорізької міської ради, починаючи з 2016 року в місті реалізується Програма боротьби з карантинними рослинами міста Запоріжжя на 2016-2025 роки. Для контролю виконання Програмних заходів та координації дій її виконавців створена відповідна постійно діюча міська робоча група.

Силами районних адміністрації та комунальних підприємств міста у 2017 році здійснено покіс бур’янів, у тому числі карантинних рослин, на загальній площі 1 263,6 га, хімічним методом оброблено більше 79,0 га уражених територій.

Також, застосовувався фітоценотичний метод боротьби з карантинними рослинами - газонною травою засіяна площа 2 200,0 м² і проведено укладання рулонного газону на площі 2 500,0 тис. м².

Промислові підприємства міста підтримали міську Програму боротьби з карантинними рослинами. Протягом 2017 року ними було здійснено покіс карантинних рослин, в тому числі амброзії, на територіях своїх підприємств, в санітарно-захисних зонах та на закріплених територіях площею більш ніж 225,0 га.

З липня місяця при управлінні з питань екологічної безпеки міської ради працювала телефонна «гаряча лінія» по боротьбі з амброзією. Городяни повідомляли про виявлені місця, заражені амброзією.

За час роботи «гарячої лінії» надійшло 252 повідомлення про вогнища амброзії та інших карантинних рослин. За всіма фактами міськими службами оперативно вживалися заходи щодо ліквідації небезпечного бур'яну.

За даними департаменту охорони здоров'я міської ради, кількість звернень (дітей і дорослих) зі скаргами на алергічний риніт у 2017 році була на 8,7% менше ніж за аналогічні періоди у 2014-2016 роках.

За результатами багаторічних спостережень, які проводяться кафедрою медбіології, паразитології та генетики Запорізького державного медичного університету, у піковий період 2017 року зафіксовано зниження показників концентрації пилку амброзії майже у два рази, ніж у попередні роки проведення досліджень.