В одному з пологових будинків Запоріжжя з’явилося нове медичне обладнання

04.04.2023 19:35

Новий апарат штучної вентиляції легень та моніторингу стану немовлят з’явились у третьому пологовому будинку, що у Шевченківському районі міста. З медобладнанням допомогли благодійники. Нині нове устаткування вже працює на користь маленьких пацієнтів – ативно використовується під час операційних втручань.

Вже зо два тижні у стінах пологового будинку працює нове обладнання - монітор пацієнта та апарат штучної вентиляції легень. Останній врятував життя двом найменшим пацієнтам, які народились раніше терміну.

- Ми вже використовуємо в роботі цей апарат ШВЛ, який два тижні тому благодійно був переданий від "Приватбанку". Потреба була велика, тому що ми працюємо зі складними натальними випадками. В нас є реанімація новонароджених. Цими днями в нас народилася двійня, і саме дякуючи, що в нас був вже апарат, ми змогли двом дітям одночасно надати необхідну допомогу, - розповіла директорка пологового будинку № 3 Лариса Василенко.

Окрім апарату ШВЛ, щоденно на операціях використовують монітор пацієнта. Завдяки обладнанню лікарі контролюють основні життєві показники немовляти: тиск та параметри роботи серця. Також монітор пацієнта оснащений надважливим пристроєм — каптографом.

- Це такий досить необхідний пристрій для того, щоб анестезіологи могли безпечно проводити загальну анестезію. Він визначає рівень СО2 в повітрі, яке видихає пацієнт. І таким чином ми регулюємо параметри ШВЛ, - пояснив медичний директор пологового будинку №3 Костянтин Островський.

Нині без цього обладнання не проводять жодної планової чи термінової операції. Та медзаклад потребує й іншого сучасного медичного устаткування. Насамперед аналогічних моніторів пацієнта, бо наразі у пологовому такий високотехнологічний пристрій тільки один.

- Стосовно медичного обладнання, воно досить дороговартісне, але термін експлуатації досить короткий. Це обумовлено в першу чергу тим, що це обладнання майже не простоює. Ви бачите, що і зараз цей апарат працює цілодобово, - зазначив Костянтин Островський.

Також обладнання від "Приватбанку" отримали міська лікарня №9, міська дитяча лікарня №5.