У Комунарському та Шевченківському районах перевірили план дій на випадок евакуації населення

06.04.2023 17:50

Відпрацювання заходів щодо оповіщення та евакуації населення - основні питання, що розглядалися у ході командно-штабних навчань, які пройшли у будівлях Комунарської та Шевченківської районних адміністрацій.

Збройні Сили України, Національна гвардія України надійно захищають Запоріжжя. Однак в умовах війни місто має бути готовим до різних сценаріїв. У тому числі  до організації евакуації населення, якщо така потреба виникне через дії ворога. Аби оперативно й злагоджено провести в разі необхідност евакуацію населення у Комунарському та Шевченківському районах пройшли командно-штабні навчання. До участі у заході були залучені представники керівного складу цивільного захисту міста, комісії з питань евакуації, виконавчих органів міської ради, правоохоронці та інші.

Мета тренувань – перевірка готовності органів управління і сил цивільного захисту міста до реагування в режимі надзвичайної ситуації, а також оцінка дій у разі виникнення небезпеки, пов’язаної з військовими діями в Запорізькій області.

За легендою, Вознесенівський, Заводський, Хортицький, Дніпровський райони вже евакуйовані в безпечні місця. На черзі – Комунарський і Шевченківський. 

- У нас затверджений план евакуації всього міста від 2022-го року. Він був оновлений і опрацьований разом військовими відповідно до тих завдань, які зараз стоять перед містом Запоріжжям в умовах російської агресії. Тому зараз ми рухаємося поетапно, проводимо навчання відповідно у кожному окремому районі, а потім проведемо загальні командно-штабні навчання всього міста, - зазначив перший заступник міського голови Олександр Власюк.

Як повідомив начальник управління з питань попередження надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міськради Валерій Філіпович, планом передбачена як самостійна евакуація населення, так і організована – з використанням комунального, приватного і залізничного транспорту.

Окремо розробляється алгоритм дій щодо вивезення маломобільних і тяжкохворих осіб. Опрацьовуються всі необхідні для цього ресурси й засоби. Також триває формування логістичних ланцюгів розгортання «Пунктів збору» і відповідно «Пунктів посадки» на транспортні засоби.

Аналогічні командно-штабні навчання пройшли й у Шевченківському районі. Учасники тренування особливу увагу звернули на оцінку обстановки, проведення розрахунків часу, підготовку даних і пропозицій для прийняття рішень і найголовніше - узгодженість і взаємодію в роботі всіх посадових осіб.

- Командно-штабні навчання зараз відпрацьовуємо окремо у всіх районах для того, щоб у разі необхідності кожен міг працювати автономно і чітко розумів як діяти. Наприклад, в умовах відсутності комунікації - якщо немає мобільного зв'язку або рації. Шевченківський район дуже важливий, як і Комунарський та Заводський. Фактично в разі погіршення ситуації вони перші приймуть на себе якісь негативні наслідки. Саме тому план евакуації ми відпрацьовували разом з військовими. Скажу, що з моменту його розробки і погодження ситуація в регіоні і місті фактично залишилася на тому ж рівні і навіть навпаки – покращилася. Але розслаблятися зарано, нам треба чітко розуміти наші дії і заходи, - додав Олександр Власюк.

Так, командно-штабні навчання вже пройшли у Заводському районі, на черзі – Вознесенівський, Олександріський, Дніпровський та Хортицький райони.