У Запоріжжі триває перевірка укриттів

07.04.2023 12:40

На території Вознесенівського району міста розташована низка найпростіших укриттів. Представники районної влади на постійній основі здійснюють перевірки цих осередків безпеки. Зокрема, побували в укритті одного з багатоповерхових будинків.

Так, частиною 2 статті 32 Кодексу цивільного захисту України визначено, що найпростіше укриття - це фортифікаційна споруда, цокольне або підвальне приміщення, інша споруда підземного простору, в якій можливе тимчасове перебування людей з метою зниження комбінованого ураження від небезпечних чинників, а також від дії засобів ураження в особливий період.

Представники райадміністрації регулярно перевіряють укриття та контролюють, аби вони були комфортними та безпечними для запоріжців і найголовніше - відкритими під час повітряних тривог.  Так, одне з таких укриттів розташоване у підвальному приміщенні житлового багатоповерхового будинку.

- В цьому будинку створене ОСББ, саме укриття знаходиться на балансі «ВРЕЖО №7». Видно, що воно приведене до ладу і перебуває у досить доброму санітарному стані. Це не перша наша перевірка. Люди цим укриттям користуються, доступ до нього є. На табличці з написом «Укриття» вказаний телефон контактної особи. Ввечері двері під’їзду відчиняють, аби забезпечити вільний доступ до підвалу, - зазначив заступник голови Вознесеніської райадміністрації Віталій Лисак.

Серед найголовніших вимог до найпростіших укриттів – наявність місць для сидіння (лежання), аби люди могли перечекати деякий час, запасу питної води, резервного штучного освітлення, засобів зв’язку, надання першої невідкладної допомоги та ін. Додатково також перевіряється їх безпечність на предмет хімічних та радіаційних загроз.

- Радон-222 викликає в організмі рак легенів і захворювання крові, тому ми сьогодні виміряли кількість радону в повітрі приміщення, зокрема в укриттях. В підвалах і на перших поверхах він накопичується найбільше. Є постанова Кабміну з цього приводу, тому ми зараз починаємо перевірку цих приміщень з метою визначення кількості радону в повітрі. Результати будуть трохи згодом після прорахунків, - розповів кандидат медичних наук, фахівець з радіаційної гігієни Михайло Костенецький.