Співчуття

10.04.2023 12:00

Запорізька міська рада, виконком і секретар міськради Анатолій Куртєв висловлюють глибокі співчуття родині та близьким Григорія Лютого в зв'язку з його смертю. Поет, заслужений діяч мистецтв України, головний редактор літературного журналу «Хортиця», Почесний громадянин міста Запоріжжя Григорій Іванович Лютий пішов з життя у Вербну неділю, 9 квітня.

Григорій Лютий народився 7 лютого 1949 року у Гуляйполі. Зростав у родині, де любили і шанували українське поетичне слово та пісню. Вперше вірші талановитого підлітка були опубліковані в гуляйпільській районній газеті у 1964 році. Після закінчення Гуляйпільської середньої школи № 1 Григорій Лютий здобув філологічну освіту у Запорізькому педагогічному інституті і працював як газетний журналіст. Виростаючи як поет в атмосфері шістдесятників, Григорій Іванович заснував своє літературне об’єднання «Калинова сопілка», успішно друкувався у всіх літературних журналах України, видавав збірки поезій, згуртував навколо себе молодих літераторів Запоріжжя, для багатьох з них був наставником, впродовж 18 років очолював Запорізьку обласну організацію Спілки письменників України. На вірші Григорія Лютого написано понад сотню пісень, які виконували відомі співаки.

Григорій Іванович Лютий залишиться в пам'яті запоріжців як великий Поет, співець Гуляйпільського краю, автор чудових ліричних віршів, активний діяч української культури, хороший друг і чуйна порядна людина.