У Запоріжжі триває перевірка найпростіших укриттів

11.04.2023 10:15

Представники управління з питань попередження надзвичайних ситуацій разом з фахівцями Вознесенівської районної адміністрації продовжують перевіряти укриття у житлових будинках. Зокрема, звертають увагу на їх санітарний стан та доступність для людей 24 на 7. Також в укриттях перевіряють і рівень радону.

У будинку по вулиці Жаботинського, 43 мешкає близько 100 людей. Тут є укриття, яке почали облаштовувати ще з початку повномасштабного вторгнення. Доступ до сховища мешканці будинку мають цілодобово. Тут облаштували спальні місця, принесли ковдри. Є запаси дров та води, санвузол. Обслуговує будинок комунальне підприємство «Запоріжремсервіс». Зазначають, укриття у задовільному стані.

- Тут замінили труби гарячого та холодного водопостачання, частково оновили каналізацію. Також планується замінити випуски. Зараз проводимо весняний огляд приміщень, - розповіла майстер КП «Запоріжремсервіс» Світлана Пономарьова.

Облаштували укриття й мешканці будинку по вулиці Незалежної України, 39Б. Зокрема, зробили дезінфекцію приміщення та косметичний ремонт. Принесли необхідні меблі, провели воду та світло. Відчиняють сховище під час повітряної тривоги та вночі, в інший час – закривають на замок, адже в укриття вже кілька разів потрапляли невідомі, викрадали гуманітарку та постіль.

- Укриття утримують в гарному санітарному стані. Ми вже не вперше перевіряєм цей сховок, люди ним активно користуються і доступ до нього є, - зазначив заступник голови Вознесенівської районної адміністрації Віталій Лисак.

Облаштоване укриття і в гуртожитку на вулиці Сталеварів, 8. Там є спальні місця та санвузол. На місці перебуває черговий, який за потреби сховище відкриває. Нині в усіх укриттях також вимірюють рівень газу радону. Він найбільше накопичується у підвалах і на перших поверхах та може негативно впливати на здоров’я людей.