В Олександрівському та Вознесенівському районах перевірили план дій на випадок евакуації населення

11.04.2023 15:30

Відпрацювання заходів щодо оповіщення та евакуації населення - основні питання, що розглядалися у ході командно-штабних навчань, які пройшли у будівлях Олександрівської та Вознесенівської районних адміністрацій.

Збройні Сили України, Національна гвардія України надійно захищають Запоріжжя. Однак в умовах війни місто має бути готовим до різних сценаріїв. У тому числі до організації евакуації населення, якщо така потреба виникне через дії ворога. Аби оперативно й злагоджено провести в разі необхідності евакуацію населення в Олександрівському та Вознесенівському районах пройшли командно-штабні навчання.

Мета тренувань – перевірка готовності органів управління і сил цивільного захисту міста до реагування в режимі надзвичайної ситуації, а також оцінка дій у разі виникнення небезпеки, пов’язаної з військовими діями в Запорізькій області.

- До участі у заході залучені служби та управління цивільного захисту відповідно до розробленого загального плану міста Запоріжжя. Для чого проводяться всі ці тренування? Для того, щоб по кожному району відпрацювати дані заходи і внести в основний план, який був розроблений минулоріч, а також розробити додаткові заходи, тобто зауваження, пропозиції, які будуть враховані. Відповідно до того плану, що був розроблений, передбачене оповіщення особового складу міста Запоріжжя і не тільки посадового, яке здійснюється різними способами. Так, залучатиметься Державна служба з питань надзвичайних ситуацій, патрульна поліція і Національна поліція з їх транспортними засобами, - розповів начальник управління з питань попередження надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міськради Валерій Філіпович.

Планом передбачена як самостійна евакуація населення – пішим ходом, на власних автівках, так і організована – з використанням комунального, приватного і залізничного транспорту.

- На території Олександрівського району мешкає 56 тисяч населення, передбачається, що близько 20 тисяч населення евакуюється самостійно, своїм автотранспортом. Загалом евакуації підлягають 30 тисяч осіб. Є 4 збірні пункти, які сформовані, до них додані житлові будівлі. Евакуація буде проводитися у три етапи, - розповів голова Олександрівської районної адміністрації Валерій Мостовий.

Аналогічні командно-штабні навчання пройшли й у Вознесенівському районі. Учасники тренування особливу увагу звернули на оцінку обстановки, проведення розрахунків часу, підготовку даних і пропозицій для прийняття рішень і найголовніше - узгодженість і взаємодію в роботі всіх посадових осіб.

Окремо також розробляється алгоритм дій щодо вивезення осіб з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, а також маломобільних і тяжкохворих. Опрацьовуються всі необхідні для цього ресурси й засоби. Зокрема, передбачається залучення карет «швидкої» зі спецобладнанням для транспортування лежачих хворих і пацієнтів стаціонарів лікарень. Крім того, триває формування логістичних ланцюгів розгортання «Пунктів збору» і відповідно «Пунктів посадки» на транспортні засоби.

- Наш район більш компактний. У нас передбачені місця, де люди будуть збиратися і відповідно - звідки буде проходити відправка. Є залізнична станція. Відпрацьована схема оповіщення населення, а також евакуації лікарень, дітей, дітей-інвалідів тощо. Нікого ми не забули, для всіх визначили план дій - хто, куди і як має рухатися, - зазначив заступник голови Вознесеніської райадміністрації Віталій Лисак.

Наразі командно-штабні навчання будуть проведені у кожному з районів міста. Після цього будуть проведені загальноміські – для відпрацювання єдиного й злагодженого алгоритму дій.