У Дніпровському та Хортицькому районах перевірили план дій на випадок евакуації населення

13.04.2023 15:25

Відпрацювання заходів щодо оповіщення та евакуації населення - основні питання, що розглядалися у ході командно-штабних навчань, які пройшли у будівлях Дніпровської та Хортицької районних адміністрацій.

Збройні Сили України, Національна гвардія України надійно захищають Запоріжжя. Однак в умовах війни місто має бути готовим до різних сценаріїв. У тому числі до організації евакуації населення, якщо така потреба виникне через дії ворога. Аби оперативно й злагоджено провести в разі необхідності евакуацію населення в Дніпровському та Хортицькому районах пройшли командно-штабні навчання. До участі у заході були залучені представники керівного складу цивільного захисту міста, комісії з питань евакуації, профільного управління міськради, а саме - з питань попередження надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення - виконавчих органів, правоохоронці та інші.

Мета тренувань – перевірка готовності органів управління та сил цивільного захисту міста до дій у разі виникнення надзвичайної ситуації, пов’язаної з військовою агресією, а також вдосконалення практики й навичок організації проведення загальної евакуації.

- Дані заходи вже проведені у Заводському, Комунарському, Шевченківському, Вознесенівському та Олександрівському районах. На черзі – Дніпровський і Хортицький. На цьому етапі узагальнюються всі дані, надані адміністраціями. Тепер настала ваша черга. Передбачається першочерговість вивезення маломобільних груп, дітей та людей з інвалідністю, а також самого населення. Частина людей евакуюватимуться на власному автотранспорті. Вивезення решти, відповідно до постанови Кабміну, здійснюватимуть органи місцевого самоврядування. Тобто міський штаб і оперативні групи в районах, які на даний час формуються, - зазначив начальник управління з питань попередження надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міськради Валерій Філіпович.

Про необхідність евакуації сигналізуватимуть через автоматизовану систему оповіщення, засоби стаціонарного та мобільного телефонного зв’язку, радіо, телебачення та інші. Додатково інформування населення відбуватиметься у «Пунктах Незламності». Для привернення уваги передбачається використання електросирен.

Окрему увагу учасники заходу приділили розробці алгоритму дій щодо вивезення дітей, якими опікується служба у справах дітей, а також маломобільних і тяжкохворих осіб. Опрацьовуються всі необхідні для цього ресурси й засоби. Зокрема, передбачається залучення карет «швидкої» зі спецобладнанням для транспортування лежачих хворих і пацієнтів стаціонарів лікарень. Крім того, триває формування логістичних ланцюгів розгортання «Пунктів збору» і відповідно «Пунктів посадки» на транспортні засоби.

Аналогічні командно-штабні навчання пройшли й у Хортицькому районі. Учасники тренування особливу увагу звернули на оцінку обстановки, проведення розрахунків часу, підготовку даних і пропозицій для прийняття рішень і найголовніше - узгодженість і взаємодію в роботі всіх посадових осіб.

- У нас всього 62 будинки приватного сектору, зареєстровано 143 людини. Але навколо Хортицького району простягається Запорізький район і села - село Бабурка, Розумівка, Новослобідка. Якщо буде потрібна евакуація, то люди з цих сіл йтимуть до нас і до визначених нами пунктів. Це приблизно 10 000 осіб, - роповів голова Хортицької районної адміністрації Сергій Дергачов.

Після відпрацювання алгоритму дій окремо у кожному з районів міста планується провести загальноміські командно-штабні навчання.