Запорізьким головам ОСББ розповіли правила спілкування з військовими

24.04.2023 19:20

Фахівці «Центру підтримки Атлант» провели для голів ОСББ Комунарського району психологічний тренінг щодо правил спілкування з військовими. Спеціалісти розповідали про особливості поведінки тих, хто повертається з фронту, та по те, як комунікувати з ними.

Життя в окопах, постійна емоційна напруга та смерті побратимів — це не минає безслідно для військових. Тому повертаються вони з поля бою зовсім іншими — наголошують психологи. Та навіть вже у безпеці психіка бійця продовжує працювати у режимі війни. Наприклад, це може обумовити гіперконтроль та надмірне бажання робити своє оточення безпечним.

Попри турботу та цікавість, психологи не рекомендують детально розпитувати військових про війну. Замість цього краще просто поцікавитись - «як справи?». Якщо ж людина сама вирішила відкритися та поговорити, головне завдання – вислухати, без зайвих коментарів. З іншого боку, кажуть психологи, не варто й уникати військових, аби вони не відчували себе відірваними від життя та покинутими. Тож важливо враховувати та приймати зміни в спілкуванні та поведінці.

- Ми поговоримо про травматичний досвід, про те, про що не можна говорити з військовими. Цих тем дуже багато і ці помилки люди роблять часто, прчинаючи спілкуватися з військовими. Зазвичай вважають, що ти мені розкажеш і тобі стане легше. Коли ми говоримо про військових, треба розуміти, що це не працює, це травматична подія, травматичний досвід, і треба бути дуже обережним, - зазначила волонтерка ГО «Центр підтримки Атлант» Юлія Бойко.

На тренінг зібрали представників ОСББ, бо вони, зважаючи на специфіку своєї діяльності, спілкуються з військовими. Тому, зазначають учасники, дуже важливо знати, як правильно комунікувати, аби розмова була конструктивною та не нашкодила.

- Як голова правління розумію, що багато чоловіків, які захищають нашу країну в лавах ЗСУ, повернуться з досвідом війни, і мені дуже хочеться розуміти, як вони почуваються, про що думають, як з ними правильно спілкуватися, - розповіла голова правління ОСББ "Космічна, 101" Юлія Овчаренко.

Фахівці «Центру підтримки Атлант» зазначають, що нині часто влаштовують такі тренінги, адже на ці знання є попит у суспільстві. В подальшому хочуть організувати зустріч з керівниками підприємств, бо практично на кожному є люди, які нині служать у війську. Тому, коли вони повернуться, колегам і керівництву потрібно вміти з ними спілкуватись.