Запорізькі підприємці створюють соціально орієнтовані заклади харчування

04.05.2023 16:40

Не дивлячись на близькість фронту та постійну воєнну агресію російських окупантів, у Запоріжжі продовжують відкриватись нові заклади, кав’ярні та кафе. У тому числі – і соціально орієнтовані. Один з таких закладів цими днями запрацював у Вознесенівському районі міста. Поспілкуватися з ініціативним підприємцем приїхали представники міської влади.

Новий заклад громадського харчування працює у форматі їдальні з домашніми та недорогими стравами. За словами засновника – при розробці проєкту орієнтувалися на сучасні потреби запоріжців. У той же час, усвідомлюючи всі ризики, що є зараз для бізнесу. Не дивлячись на них, вирішили не просто відкриватись, але й масштабувати цей формат у Запоріжжі. Як результат – вже третя відкрита точка соціально орієнтованого харчування.

- Є запит від споживача у швидкій домашній їжі. Є запит, щоб їжа була якісна, при цьому недороговартісна та зі швидкою подачею. Зараз у місті багато військових, багато чоловіків, чиї жінки перебувають за кордоном. При діловій активності завжди зручно швидко поїсти. Ми цим і відрізняємось від ресторанів, де треба прийти, замовити та почекати, доки готується замовлення. У нашому випадку клієнт приходить і обирає ті страви, які ми йому сьогодні пропонуємо, з домашнім підходом приготування, - розповів запорізький підприємець Олексій Пучков.

Відкритись вдалось у тому числі і за рахунок грантових коштів.

- Ми успішно подались на грант «Є робота», і за допомогою цього гранту змогли докупити частину обладнання. Там ще йде компенсація орендної ставки. Звичайно, була тривога – чи треба відчинятися, чи треба вкладати кошти зараз. Але, як кажуть, найбільший ризик – не ризикувати. Тому ми в будь-якому випадку вирішили не чекати. Мені приємно все ж не стояти на місці. І у той же час для міста та влади це буде як сигнал, що бізнес тут є, бізнес працює і треба продовжувати його помічати. І людям це теж сигнал, що треба продовжувати жити, - додав Олексій Пучков.

За його словами, зараз запорізький бізнес намагається триматись гуртом – так легше пережити складні часи. Тож і цей заклад відкрили у субаренді з іншим підприємцем, який у цьому приміщені має продуктовий магазин.

Зі свого боку міська влада завітала сьогодні до закладу, щоб поспілкуватись з підприємцем та більше дізнатись про сучасні потреби запорізького бізнесу.

- Треба мати неабияку відвагу та бути справжнім патріотом, щоб вкладати свої сили та кошти у відкриття нових проєктів у прифронтовому місті, яке окупанти весь час атакують ракетами. Окрім того, що такий бізнес створює нові робочі місця, він ще й дає нашому місту благоустрій, що теж дуже важливо. Адже кожен з них щодня робить Запоріжжя кращим. Пан Олексій у нас є членом координаційної ради підприємців. Ми з ним зараз опрацьовуємо деякі питання, які зараз актуальні для запорізького бізнесу. В рамках цієї координаційної ради ми будемо виходити з пропозицією створити конкретні дієві програми для розвитку та підтримки підприємців під час воєнного стану, - проінформував заступник міського голови Запоріжжя Андрій П’ятницький.

Кафе-їдальня поки працює у будні з 8.00 до 17.00, але з настанням тепла у закладі планують тестувати для роботи й вихідні дні. Графік буде залежити від попиту запоріжців.