Запоріжців попереджають про недопущення випалювання сухої рослинності на території міста

05.05.2023 10:55

За інформацією управління з питань екологічної безпеки Запорізької міської ради, випалювання сухої рослинності та її залишків призводить до значного забруднення атмосферного повітря, погіршення якості земельних ресурсів, наносить велику шкоду довкіллю та тягне за собою адміністративну та кримінальну відповідальності.

Згідно зі статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за випалювання сухої рослинності та опалого листя на присадибних ділянках, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, на газонах, у парках та зелених зонах населених пунктів передбачена відповідальність у вигляді штрафу. Розмір штрафу для громадян становить від 3 тис. грн до 6 тис. грн, а  для посадових осіб – від 15 тис. грн до 21 тис. грн.

За випалювання сухої рослинності та опалого листя в межах заповідних територій передбачені штрафи для громадян від 6 тис. грн до 12 тис. грн і для посадових осіб – від 21 тис. грн до 30 тис. грн.

Крім того, спалювання сухої рослинності та її залишків під час воєнного стану в країні може розцінюватися як акт диверсії.

Фахівці управління з питань екологічної безпеки Запорізької міської ради закликають запоріжців бути обережними, дотримуватись правил пожежної безпеки, в тому числі при відвідуванні міських парків, скверів та пляжів, а при виявленні займання на відкритій території – негайно телефонувати до Служби порятунку за номером «101».